Diari La Veu del País Valencià
Els agricultors celebren la decisió del Ministeri de retirar del mercat 50.000 tones de cítrics per a destinar-les a suc

Representants del Ministeri d’Agricultura s’han reunit aquest dijous amb diferents associacions agràries del conjunt de l’estat espanyol per a avaluar les causes que han desembocat en l’actual situació de crisi en la qual es troba sumida la campanya citrícola i acordar la posada en marxa de mesures que contribuïsquen a redreçar el rumb de la temporada. Tant La Unió de Llauradors com AVA-Asaja han eixit satisfets amb el que ha proposat el departament però també han demanat mesures addicionals perquè consideren que la situació dels productors és crítica.

La primera de les accions que ha confirmat el Ministeri és afavorir la retirada del mercat en fresc de 50.000 tones per a, d’aquesta manera, contribuir a descongestionar-ho i propiciar una millora de la conjuntura. Eixes 50.000 tones –30.000 de taronges i 20.000 de mandarines–es destinaran a la indústria per a la seua transformació en sucs, que seran distribuïts de manera gratuïta a través de les anomenades Organitzacions de Productors (OPs).

La distribució inicial del volum de fruita previst per a la seua eliminació del mercat en fresc a través d’aquesta fórmula és de 30.000 tones de taronges i 20.000 de mandarines, encara que durant la trobada s’ha decidit que eixes quantitats seran reversibles i revisables per a poder adequar-les i adaptar-les a les dinàmiques canviants del mercat i de la indústria, ha detallat AVA-Asaja.

Així mateix, l’organització ha destacat que el Ministeri té previst posar-se en contacte amb els governs de les autonomies amb interessos citrícoles per a instar-los a desenvolupar un pla encaminat a retirar dels camps aquells fruits que estiguen en terra o no reunisquen les condicions necessàries per a la seua transformació en suc i destinar eixes partides a altres finalitats. Un altre dels punts abordats durant la reunió ha sigut l’impacte que l’acord comercial entre la Unió Europea i Sud-àfrica està tenint sobre el desenvolupament de la campanya citrícola.

Els responsables ministerials han assenyalat que el seu departament ja està analitzant i avaluant “de manera rigorosa” les conseqüències negatives que el citat acord té, i tindrà en el futur, sobre els interessos citrícoles comunitaris, ja que disposar d’eixa documentació és el pas previ per a poder reclamar davant Brussel·les, amb els arguments suficients, l’aplicació d’una clàusula de salvaguarda o d’algun altre mecanisme que atenue la competència deslleial. Tot i això, el passat dimecres van assegurar que no es donen les condicions per a demanar a Europa que no s’importen cítrics de Sud-àfrica.

La Unió de Llauradors, per la seua banda, ha sol·licitat al Ministeri d’Agricultura una ajuda excepcional i amb caràcter temporal per a tots els productors de cítrics als quals es quede la collita en l’arbre sense recollir, en termes molt semblants a les concedides pel veto rus a les exportacions europees. L’organització agrària considera positiva la retirada de cítrics per a indústria proposada pel Ministeri però ha advertit que és “totalment insuficient i no arribarà de forma directa als agricultors”.

La Unió ha reclamat també un altre tipus de mesures de caràcter estructural, com ara l’establiment de la clàusula de salvaguarda a les importacions de cítrics de Sud-àfrica. En aquest aspecte, qüestiona el posicionament, en general, del govern espanyol i, en particular, de la ministra d’Economia, Nadia Calviño, que “sembla més una responsable ministerial de Sud-àfrica que espanyola perquè només els agricultors de la Comunitat Valenciana han perdut en aquesta primera part de la campanya la barbaritat de 134 milions d’euros, fonamentalment per la saturació de cítrics sud-africans en els mercats europeus segons les dades disponibles”.

També volen renegociar els tractats internacionals amb incidència en el sector citrícola espanyol “per a establir en ells una reciprocitat real de les normatives europees en matèria fitosanitària, mediambiental i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers així com exigir la implantació del tractament en fred en trànsit a tots els cítrics procedents de països tercers amb plagues de quarantena”. També ha demanat al Ministeri d’Agricultura l’establiment de personal expert en el sector citrícola en l’Oficina de la Representació Permanent d’Espanya davant la Unió Europea per a promoure i defensar els interessos dels citricultors espanyols i valencians en el procés de presa de decisions que afecten aquest sector.

Per la seua banda, el director d’AVA-Asaja, Jenaro Aviñó, present en la trobada, ha valorat “l’actitud i la receptivitat mostrada per les responsables del Ministeri d’Agricultura, que van demostrar que venien amb els deures fets i amb plans concrets”. No obstant això, ha puntualitzat que la “gravetat de la crisi citrícola obliga a continuar negociant l’adopció de noves mesures” i ha lamentat que el pla de retirada de fruita per a sucs “no s’haja posat en marxa abans”, com demanava AVA-Asaja. “Si se’ns haguera fet cas aleshores, probablement la situació no seria en aquestos moments tan nefasta com ho és en l’actualitat i s’haurien perdut menys ingressos i menys ocupacions”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa