Diari La Veu del País Valencià
Veïnat a favor, hostalers en contra: s’aprova la limitació horària del barri del Carme de València

VALÈNCIA. El ple municipal de l’Ajuntament de València ha aprovat les mesures definitives de la Zona Acústicament Saturada (ZAS) del barri del Carme, que suposen avançar mitja hora el tancament de les terrasses, impulsar un cens d’habitatges turístics i no autoritzar les xarangues; unes mesures que han comptat amb polèmica des que es van anunciar i que aquest dijous han traslladat el debat del carrer a l’hemicicle valencià.

La principal novetat d’aquestes mesures després del ple d’aquest dijous és que les botigues de venda d’aliments i els ultramarins queden exempts de la reducció horària, després d’incloure’s una esmena al text original. Així doncs, aquestos establiments continuaran amb l’horari habitual i no el veuran reduït, com sí que ocorrerà amb les terrasses, que estaran disponibles de 09.00 a 00.30 hores amb caràcter general. Durant els mesos compresos entre l’1 de març i el 31 d’octubre, el divendres, el dissabte i les vigílies de festius l’horari de les terrasses s’ampliarà mitja hora, fins a la 1.00. Amb aquesta decisió, l’Ajuntament consolida les mesures cautelars que s’apliquen des de 2010 per a reduir la contaminació acústica.

Però abans de l’aprovació de la ZAS del Carme i adjacents, que inclou també carrers del Pilar, el Mercat, la Seu i la Xerea, el debat plenari ha comptat amb les intervencions de les associacions de veïns, que s’han manifestat d’acord amb aquesta mesura, i de les organitzacions d’hostaleres i comerços de la zona, que s’han posicionat dubtosos sobre la ZAS i han volgut posar en valor “la contribució de l’hostaleria per a acabar amb la degradació” del barri.

Tot i que la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha destacat en la seua intervenció que les mesures, “totes elles, són fruit del diàleg amb els veïns i veïnes del barri i amb la resta d’agents implicats”, des del sector empresarial s’opina de forma diferent. Així, en nom de l’Associació d’Empresaris de Ciutat Vella i del barri del Carmen ‘Albarca’, Gema Piqué ha indicat que la ZAS s’ha fet “a l’esquena dels sectors implicats” i s’han “passat per alt les més de 100 al·legacions presentades pels comerços”. A més, Piqué ha exposat que la reducció de mitja hora de l’activitat a les terrasses tindrà com a conseqüència “l’eliminació de 150 llocs de treball”.

Des de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València, David Izquierdo s’ha manifestat en contra de la reducció horària i ha demanat que no s’aplique la ZAS i que es continue amb les mesures cautelars de 2010. Així mateix, ha lamentat “el fet que l’Ajuntament protegisca l’horari de les tendes, que són un foc de botellot”. Rafael Mampel, de l’associació de veïns de Ciutat Vella, ha agraït “la tasca desenvolupada al llarg dels anys pels restauradors del Carme” i ha apuntat que abans d’aprovar la ZAS “hauríem de tindre més diàleg amb veïns i comerciants”.

No hi haurà noves zones de taules i cadires al Carme

Tot i aquestes manifestacions, els representants veïnals han fet ús del seu dret de paraula per a manifestar el seu agraïment a l’Ajuntament davant la ZAS. El portaveu d’Amics del Carme, Lluís Mira, ha recordat “el valor patrimonial del barri, que cal protegir, i justifica la seua declaració com a ZAS”. A més, ha explicat “que el fenomen de les terrasses és nociu, com ho són el creixement dels apartaments turístics i la reducció i pèrdua dels comerços tradicionals”. “Amb la declaració del Carme com a Zona Acústicament Saturada volem recuperar el barri com un espai viu i habitable”, ha afegit.

En nom de la Federació d’Associacions Veïnals de València, Antoni Casola ha dit que “les mesures municipals són justes i han sigut àmpliament debatudes”. A més, Casola ha exposat que abans altres barris s’han vist “amb el mateix problema i sempre han sigut els jutges els qui han hagut de regular”, ja que al seu parer “la saturació de locals d’oci és incompatible amb una bona qualitat de vida del veïnat”, que fins i tot, ha manifestat, “pateix malalties a conseqüència del soroll”. Així mateix, ha aprofitat per a explicar que no es troben en contra dels bars però que volen “recuperar els carrers i les places per a fer ciutat”.

En el debat dels grups polítics, el regidor de Ciutadans Jose María Bravo ha assegurat “que existeixen carències tècniques importants que aportarien major informació a l’hora de prendre mesures, ja que aquestes afecten el conjunt patrimonial més important de la ciutat”. Per la seua banda, l’edil popular Lourdes Bernal ha apuntat que amb les mesures cautelars de 2010 “es van reduir els decibels” i quan Soriano “va arribar, les va eliminar”.

Malgrat el debat plenari entre polítics, veïns i empresaris, el ZAS s’ha aprovat amb el suport de tota la corporació de l’Ajuntament de València i l’abstenció de la regidora no adscrita María Dolores Jiménez, abans a Ciutadans. Així, com ha destacat la regidora Soriano, no hi haurà noves zones de taules i cadires que ocupen espais de vianants i voreres, ja que “s’estima que el nivell actual és ja el màxim que pot absorbir el barri”, i, a més, s’impulsa un cens d’habitatges turístics per a “actuar contra els qui no complisquen la normativa” i no s’autoritzaran les xarangues.

Comparteix

Icona de pantalla completa