Diari La Veu del País Valencià
El saló d’actes de l’IVAM passa a anomenar-se Carmen Alborch

Carmen Alborch tindrà per sempre un record a l’Institut Valencià d’Art Modern. El Consell Rector del museu ha aprovat aquest dimecres posar el seu nom a l’auditori de l’IVAM com a reconeixement al llegat que ha deixat al museu. “És difícil trobar una altra persona que encarne millor el compromís amb l’art i la cultura i amb la defensa dels drets de les dones i la lluita per la igualtat”, han destacat els membres del Consell Rector, òrgan de decisió integrat per quinze membres institucionals i experts en art.

L’auditori és el lloc de pensament, reflexió i paraula, precisament els instruments que Carmen Alborch –que va morir a l’edat de 70 anys el passat 24 d’octubre– va utilitzar com a docent, primer, i després en la seua llarga trajectòria com a gestora cultural. L’escriptora i ministra socialista va ser directora de l’IVAM entre 1988 i 1993, etapa en la qual va posicionar el museu en l’àmbit estatal i internacional com a centre d’art modern i contemporani de referència i que va convertir la defensa de les dones en un dels fonaments de l’Institut Valencià.

La proposta, realitzada pel director de l’IVAM, Jose Miguel G. Cortés, i aprovada pel Consell Rector, reivindica el compromís d’Alborch amb el seu temps i també la seua tenacitat en la batalla contra el que ella considerava injust. De fet, va arribar a sol·licitar en el seu últim discurs públic que el feminisme fóra proclamat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. A partir d’aquest dimecres, el museu perpetuarà la memòria d’una dona imprescindible per a l’art i la cultura.

Jose Miguel G. Cortés ha assenyalat que aquest gest ve a reconéixer la labor fonamental de Carmen Alborch en els inicis de l’IVAM, que va arrancar amb força posicionant-se com a referent estatal i internacional. La seua tasca com a impulsora de la cultura es va estendre posteriorment en la seua faceta com a política al capdavant del Ministeri de Cultura. Amb aquest reconeixement, ningú que passe per l’IVAM oblidarà el seu nom i tindrà un motiu més per a recordar la seua petjada, com a dona, professora, política, escritora i gestora cultural.

Comparteix

Icona de pantalla completa