Diari La Veu del País Valencià
Els treballadors de l’EMT aproven fer aturades parcials en gener i febrer

Els treballadors de l’EMT de València han aprovat per majoria realitzar les aturades parcials convocades pels sindicats en gener i febrer en protesta per les condicions per a la jubilació parcial que aplica la direcció de l’empresa, entre altres punts. En les votacions celebrades aquest dimarts fins a les dotze de la nit, van votar 873 treballadors (d’un total de 1.600), dels quals 615 van emetre el seu vot a favor i 216, en contra, i es van comptabilitzar, a més, 37 vots en blanc i 5 nuls, segons ha informat a EFE el president del Comité d’Empresa, Adolfo Cruz, que ha precisat que la majoria d’empleats que van treballar va acudir a votar.

Les aturades es desenvoluparan durant dues hores els dies 16, 24 i 29 de gener de 2019 (de 7 a 9 i de 17 a 19 hores), i el 4, 12, 20 i 27 de febrer (de 8 a 10 i de 16 a 18 hores), i no descarten convocar vagues de 24 hores en Falles. Tots els sindicats representats en el Comité d’Empresa (UGT, CCOO, APPTU i TUC), excepte la CGT, convoquen aquestes aturades. El conflicte està motivat per les condicions per a la jubilació parcial, després que la direcció de l’EMT ordenara 131 dies de treball anuals en lloc dels 65 dies (una reducció de jornada del 15%) que es van pactar en un acord aconseguit en el marc de la negociació col·lectiva.

L’Agència Antifrau, a la qual la direcció de l’EMT va traslladar una possible il·legalitat en les jubilacions parcials, va afirmar que el presumpte crebant a l’erari públic per les condicions avantatjoses de jubilació –per percebre salaris públics de jornades de treball no realitzades– ascendia a 1,1 milions entre 2014 i 2018. Després de sotmetre’s a un laude arbitral i sol·licitar un aclariment de la resolució per la part sindical, aquesta indica que és favorable als treballadors, és a dir, als 65 dies, segons ha manifestat Adolfo Cruz.

A més de les condicions de la jubilació parcial, les aturades també estan convocades pel pla de jubilació 2019-2027, que s’havia d’haver signat a la fi de juny segons marca el conveni, que encara no ha sigut negociat, i pels descansos en els finals de línia. Altres punts de reivindicació són l’incompliment en la formació que ofereix l’empresa que, segons el Comité, deu 100 hores per treballador, i l’incompliment en la disgregació dels punts de relleu, que obliga els conductors a acudir a un punt de parada i no als finals de línia després de la modificació realitzada per l’empresa en les diferents línies.

La polèmica sobre els colors dels nous uniformes no forma part de les reivindicacions de les aturades, ja que finalment s’inclourà el blau al costat del rosa, morat, verd i taronja, però és un motiu més que ha “calfat” la plantilla de treballadors, segons Cruz. A més dels conductors, les aturades també afectaran els empleats d’oficines i tallers, ha explicat el president del Comité d’Empresa, qui ha assegurat que estan “cansats” de la direcció de l’empresa.

Comparteix

Icona de pantalla completa