Diari La Veu del País Valencià
Les immobiliàries consideren insuficients les mesures d’Habitatge per a frenar la bombolla de lloguer

L’Associació d’Immobiliàries de la Comunitat Valenciana (ASICVAL), que agrupa 124 agències, ha considerat aquest dimecres que el paquet de mesures anunciades pel Consell per a previndre una bombolla del lloguer suposa “una iniciativa benintencionada però insuficient”. La presidenta de l’associació, Nora García Donet, ha considerat que l’aplicació de deduccions en el tram autonòmic de l’IRPF als propietaris de pisos en lloguer que respecten els preus fixats per a les zones en les quals més han pujat les rendes constitueix “un projecte interessant però parcial” perquè “tracta de pal·liar les conseqüències sense treballar les causes”.

Els propietaris que decidisquen adequar el preu del lloguer a les recomanacions de la Conselleria obtindran una reducció de fins al 5% en el tram autonòmic de l’IRPF, amb un màxim de 3.000 euros. A més, les persones que decidisquen fixar el preu pel qual lloguen el seu habitatge també podran obtindre major puntuació en les ajudes estatals i autonòmiques per a actuacions de rehabilitació.

García Donet ha reclamat a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que “abans d’adoptar mesures que puguen afectar els interessos de xicotets propietaris, com ho és la limitació de preus per molt bonificada que estiga, estudie en profunditat les causes de l’augment dels lloguers en algunes zones de la Comunitat”. Per a ASICVAL, aquest increment és conseqüència, sobretot, de “la proliferació d’allotjaments turístics operats per tercers, en moltes ocasions de manera irregular”, que “està perjudicant tant els inquilins tradicionals com els veïns de les seues comunitats, el sector hoteler i els professionals de la intermediació immobiliària”.

Per això, la presidenta de l’Associació d’Immobiliàries ha reclamat una estratègia combinada que, a més de la bonificació dels arrendaments que s’atinguen als preus de referència, millore la fiscalitat dels lloguers per a propietaris i inquilins, independentment de la zona en què se situe l’habitatge; combata amb major eficàcia els lloguers turístics irregulars, especialment en les zones tensionades, i incremente també les garanties per als xicotets propietaris no societaris. En qualsevol cas, García Donet va descartar la fixació obligatòria de preus, objectiu final anunciat per la consellera, María José Salvador, perquè “podria suposar la retirada de pisos del mercat de lloguer” i, amb això, “acabar aconseguint l’efecte contrari al desitjat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa