Diari La Veu del País Valencià
Terrasses, jardins i ara marquesines: l’IVAM continua expandint-se pels carrers de València i Alcoi

Una nova mostra en marquesines i mupis de l’EMT a València i a Alcoi (l’Alcoià) sumen més metres per a ús expositiu fora dels murs de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). ‘La ciutat imaginada’ ocupa deu parades d’autobús –sis a la ciutat del Túria i quatre a la capital de l’Alcoià– amb què el museu pretenen cridar l’atenció dels vianants (Fotogaleria). “Hi haurà qui passarà de llarg, però, també hi haurà a qui li cride l’atenció”, va indicar aquest dimarts el director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, davant de la primera imatge que obri el recorregut, a la plaça dels Pinazo. Al remat, les obres gràfiques volen provocar una reflexió en l’espectador, a través de la recreació que fa cada artista d’allò que entén que són actualment la urbs, l’ocupació, la convivència amb la natura i la història de les metròpolis.

En poc més d’un any, des de 2017 fins a hui, l’IVAM ha guanyat parets sense la necessitat de fer reformes per a exposar fora de l’edifici, que celebrarà aquest 2019 el trenté aniversari inaugurant una nova zona a l’aire lliure i la subseu al CADA d’Alcoi. “Tenim cura de les exposicions dins de l’IVAM però una cosa no lleva l’altra”, va advertir García Cortés, qui va defensar l’ús del carrer com a marc expositiu: “Cada vegada més hi ha la necessitat de relacionar-se amb la ciutat”, va indicar el director del centre museístic, que afegeix a les seues sales les terrasses, els jardins i ara, també, les marquesines de l’EMT.

En maig de 2017, el museu va anunciar que l’esplanada de l’IVAM tindria un ús expositiu durant els mesos estivals. L’arquitecte valencià Adrián Torres va alçar una construcció efímera convertint la terrassa en una mena de chill-out i aquest 2018 eren els arquitectes Langarita & Navarro junt amb l’artista Jerónimo Hagerman els qui van col·locar a l’esplanada Eixa cosa rosa, una instal·lació que convertia els 340 metres quadrats en una mena de jardí habitable.

A l’aprofitament de la terrassa de l’IVAM per a exposar durant l’estiu se li sumarà aquest 2019 el descampat posterior de l’edifici, on s’obrirà El Jardí de les Escultures, un nou espai on el museu exposarà peces del seu fons. García Cortés mai no ha negat que desitjaria ampliar el museu amb més sales però aquest dimarts reconeixia que el centre d’art modern no havia viscut cap període amb, de manera simultània, tantes mostres alhora a la via pública.

L’IVAM publica una guia amb informació sobre les obres exposades a València i a Alcoi, i amb la ubicació de les marquesines on es troben les peces. / DIARI LA VEU

L’exposició ‘La ciutat imaginable’, que es podrà visitar a peu o amb transport públic gràcies a la guia que ha publicat l’IVAM amb les dades i explicacions de les múltiples lectures i influències de les obres gràfiques inserides en les marquesines, “ens serveix per a trencar els murs i ampliar fronteres” i per a, així, “eixir del reducte del museu”, va explicar el director del centre museístic. Tot i això, cadascuna de les deu obres són independents, ja que aborden un tipus de metròpoli amb unes característiques determinades. Tanmateix, “vincula” el museu valencià amb l’alcoià.

Un recorregut per València i Alcoi

El projecte, que està comissariat per Johanna Caplliure, parteix de la línia filosòfica del pensador Martin Heidegger, qui a mitjans del segle XX va afirmar que el món és allò que ocorre, és a dir, que aquest es transforma. Així, la mostra barreja el plantejament de l’alemany i l’implementa amb el concepte evocador que va proposar la filòsofa feminista Donna Haraway: “Fer món” (woldding), és a dir, idealitzar un lloc i establir la relació real dels individus amb una faula. D’aquesta manera, la mostra trasllada al visitant una ciutat imaginada segons com la veu cadascun dels deu artistes que integren el recorregut.

En ‘La ciutat imaginada’ es poden veure obres gràfiques i efímeres de Basma Alsharif, Ben Rusell, Ad Minoliti, Iván Argote, Cristina de Middel, Nuria Fuster, David Ferrando Giraut, Daniel Steegmann Mangrané, Rosell Meseguer i Regina de Miguel.

Pel que fa al recorregut per la ciutat de València, les marquesines que sostenen les obres de l’exposició es troben ubicades a la plaça dels Pinazo (Giza, de Basma Alsharif); a la plaça de l’Ajuntament (Fundación, de Regina de Miguel); al carrer Guillem de Castro, davant de l’antic edifici d’Hisenda (Abstracción geométrico-galáctica, d’Ad Minoliti); al carrer Guillem de Castro, prop del carrer Corona (Puente, d’Iván Argote); al carrer del comte Trénor, al costat de les Torres dels Serrans (Luces gnósticas, de David Ferrando), i a l’avinguda Marqués del Túria, a la plaça Cánovas (Nuevos estudios, de Daniel Steegmann).

A Alcoi, l’exposició compta amb set parades al llarg de la ruta de ‘La ciutat imaginada’, on es poden veure obres de quatre artistes. Liking to live in America, de Cristina de Middel, està ubicada a les marquesines del carrer santa Rosa, a la plaça Miguel Hernández, al carrer sant Tomàs i al carrer el Camí; Ovni PBK9, de Rosell Meseguer, es troba a l’avinguda del País Valencià; a la plaça Ramon i Cajal es pot veure Notes from Underground, de Ben Rusell, i al mupi del pont del viaducte es mostra Nisten, de Nuria Fuster.

Comparteix

Icona de pantalla completa