Diari La Veu del País Valencià
L’informe Impactur situa el turisme com el principal impulsor de l’economia valenciana

El president d’Exceltur, José María González, ha instat aquest dilluns a “abordar de forma urgent” la regulació de l’oferta d’habitatges turístics. “És impossible un model d’èxit amb la proliferació d’oferta massiva i descontrolada”, ha advertit. A més, “hi ha marge” per a millorar la inversió pública que es destina al turisme, un sector que genera el 13,3% dels impostos que es recapten al País Valencià, “més del doble” de la despesa que suposa, ha precisat.

González s’ha pronunciat en aquestos termes durant la presentació de l’informe ‘Impactur Comunitat Valenciana 2017’, el qual ha presentat junt amb el vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda; el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Aquest estudi, el seté que Exceltur realitza al País Valencià, constata un creixement del sector turístic com a principal impulsor de l’economia i l’ocupació al territori en els últims sis anys. Des de 2011, el guany en termes d’activitat econòmica generada s’eleva a 4.080 milions d’euros –680 milions anuals–, gràcies a un creixement anual mitjà del 5,1%. Aquest increment ha suposat la creació de 44.000 llocs de treball en sis anys i ha compensat la pèrdua d’activitat i ocupació en altres sectors.

Dins d’aquest “balanç positiu” destaca l’increment continu de la demanda estrangera, liderada pel mercat britànic i reforçada per la diversificació de mercats, fins a experimentar en 2017 un “punt d’inflexió” i superar la demanda estatal. També s’observa que la demanda dels valencians viatjant per les seues comarques va agafant un pes important.

En aquest context, l’impacte econòmic del turisme al País Valencià en 2017 va arribar a un nou màxim: el PIB turístic va ascendir a 15.929 milions, el 14,6% del PIB autonòmic. Aquest dinamisme ha fet augmentar l’ocupació turística fins a aconseguir un volum de 287.749 llocs de treball en 2017, el 15,1% del total de l’ocupació al territori.

A la llum d’aquestes dades, el president d’Exceltur ha valorat les “bones polítiques” que s’estan duent a terme al País Valencià per a desenvolupar l’activitat turística, especialment el “lideratge” de Colomer, que han deixat l'”escenari ben apuntalat” en 2017.

En tot cas, davant els desafiaments del Brèxit, la recuperació dels competidors i el fenomen dels habitatges turístics, González ha advocat per “preparar-nos per a créixer amb major valor afegit” i treballar en el “reposicionament del producte”. En aquesta línia, ha animat el cap del Consell, Ximo Puig, a “continuar prioritzant la cooperació publicoprivada” que “tan bé es fa en aquesta Comunitat” per a “prolongar i renovar el cicle d’oportunitat lligat al sector turístic”.

En aquest punt ha destacat l'”esforç” del sector privat, que en 2017 va invertir 1.200 milions d’euros, un 8,5% més que l’any anterior, al mateix temps que ha apuntat que en la inversió pública “hi ha marge” de millora de cara als pròxims pressupostos.

Puig, “alineat” amb les reivindicacions del sector

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha respost les demandes d’Exceltur. En el cas dels apartaments turístics, ha assegurat que la Generalitat treballa amb el govern espanyol entorn d’aquest tipus d’habitatges. “No es pot permetre que finalment hi haja un conflicte que seria molt negatiu per al futur de la nostra proposta turística”.

Segons Puig, la Generalitat està “absolutament alienada” amb els plantejaments d’Exceltur i s’ha mostrat “convençut d’una major inversió del sector públic per a la regeneració dels nostres productes madurs”. Al seu entendre, cal fer una “gran inversió del sector públic, un pla, sobretot en el litoral, que servirà per a la regeneració dels nostres productes madurs i consolidarà aquesta posició tan important que tenim”.

Per a això, es va plantejar a la ministra en el Consell Nacional de Turisme que s’escometera eixe pla d’inversió de caràcter estatal en el qual pogueren participar les autonomies, ha recordat. Al seu entendre, “la reestructuració del sector ha de fer-se quan les coses estan millor; les reestructuracions quan les coses van pitjor són sempre més doloroses”.

Comparteix

Icona de pantalla completa