Diari La Veu del País Valencià
La il·lustració valenciana rugeix al Centre de Carme

Era, d’alguna manera, un desig que havia d’arribar tard o d’hora. La il·lustració valenciana rugia des de feia dècades, però, necessitava un bram que li fóra únic, que li donara presència i que posara els dibuixos sobre la taula. No li convé mirar el passat amb nostàlgia, però, sí recordar aquells anys a les mitjanies del segle XX quan eixien de València cap a la resta de l’Estat els tebeos de manufactura local.

És el passat recent d’una il·lustració que “sempre ha anat professionalment per davant de l’empresa editorial”, sostenia Paula Pérez, una dels més de 250 il·lustradors valencians que s’apleguen sota l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV), el col·lectiu que, junt amb la Fundació pel Foment del Llibre i la Lectura (FULL), va inaugurar aquest divendres Baba Kamo, la primera fira i festival dedicat exclusivament al llibre il·lustrat.

El claustre gòtic dóna aixopluc als 27 expositors que mostren les novetats editorials, volums que comparteixen el gust per eixa “imatge que també es llegeix”, va reivindicar el secretari de FULL, Manel Romero. Tot indica que aquesta no és la típica fira del llibre que té lloc en una ciutat que no s’acaba mai. No cal pensar a parafrasejar Ric, aquell polític el nom del qual ningú no vol recordar, sinó per què quan el món del llibre pensava que amb el porrat de santa Llúcia, que va tindre lloc el passat 12 de desembre, es posava punt final a l’any 2018 literàriament parlant, el Centre del Carme acull durant tot aquest cap de setmana el festival i la fira del llibre il·lustrat.

“La il·lustració està de moda”, va afirmar el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona. / DANIEL GARCÍA-SALA

La il·lustració sempre ha tingut presència en els grans esdeveniments literaris com ara la Fira del Llibre o la Plaça del Llibre. El còmic, un dels vessants més potents del sector, fins i tot ocupa cada vegada més espai en les programacions de museus com el MuVIM o l’IVAM on, fins i tot, per primera vegada, un expert en novel·la gràfica i fanzines com Álvaro Pons passava a formar part aquest octubre del patronat del centre expositiu que dirigeix José Miguel G. Cortés. “La il·lustració està de moda”, va afirmar el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona. Tanmateix, no van ser pocs els qui, durant la inauguració de Baba Kamo aquest divendres, justificaven que aquest festival “cobreix un buit” que fins ara quedava diluït en altres cites anuals.

Baba Kamo és el resultat d’un sector de la il·lustració que s’entén, s’escolta i que “fa fàcil” agermanar-se. / DANIEL GARCÍA-SALA

Baba Kamo és el resultat d’un sector de la il·lustració que s’entén, s’escolta i que “fa fàcil” agermanar-se, va destacar el secretari autonòmic de Cultura. Prova d’eixa companyonia és l’existència d’APIV des de 1989 que representa un segment creatiu amb més de 250 associats. “No heu de tindre por de pujar als lloms de Kembo, perquè no esteu sols”, va animar Girona. I no estan sols perquè la resposta ha superat les expectatives de l’organització després d’aplegar 27 expositors, 12 editorials i sis segells d’autoedició, als quals s’ha sumat Âlbum (l’associació d’editorials independents de literatura infantil que reuneix 22 empreses), sis llibreries, així com una marca internacional de tecnologia digital (Wacom).

Això no obstant, destacava Paulapé (el nom artístic de la il·lustradora Paula Pérez) que, en el vessant formatiu, 80 professors van ocupar el total de places disponibles per a participar en les II Jornades d’Àlbum Il·lustrat i Escola organitzada pel Cefire de Plurilingüisme de Torrent. Mentre que, en aquesta primera edició, es van poder realitzar 70 entrevistes professionals entre il·lustradors valencians i empreses editorials, una xifra d’intercanvi de creacions entre autors i editors que van destacar amb molta satisfacció des d’APIV i FULL.

Daniel Montero Galán s’encarregarà de crear el cartell de l’edició de Baba Kamo de 2019. / DANIEL GARCÍA-SALA

Tot i l’èxit, no és qüestió de cridar, sinó de rugir amb força com va fer la il·lustració valenciana a l’empara del lleó vegetarià i pacifista que va crear un dels il·lustradors valencians més destacats del segle XX i XXI. Kembo, el felí dibuixat per Miguel Calatayud (Asp, el Vinalopó Mitjà, 1942) per a Incidente en la pista del circo Medrano, l’àlbum il·lustrat escrit per Carlos Pérez (València, 1947) i editat per Kalandraka en 2010, arribava a Hollywood per a ser l’iconoclàstic lleó de la Metro Goldwyn Mayer després de recórrer la selva africana, sense causar morts, i enrolar-se en un circ europeu.

Kembo és la punta de llança d’un sector valencià avalat pel conreu dels guardons. El mateix Calatayud suma tres Premis Nacionals d’Il·lustració (1989, 1992 i 2009) i un Ana Juan (2010) i si s’atén els Premis Nacionals del Còmic, Paco Roca va inaugurar el palmarés (2008), Pablo Auladell (2016) i Ana Penyas (2018) qui es va convertir aquest octubre en la primera dona a guanyar el Premi Nacional del Cómic. Ves per on, la creadora de la novel·la gràfica Estamos todas bien ha signat la imatge del cartell d’aquesta primera edició de la fira dissenyat junt amb Yinsen Estudio.

La responsabilitat de fer el cartell en 2019 va recaure en Daniel Montero Galán a qui el jurat va guardonar amb una recreació de Kembo –una obra de Daniel Tomás i Alfredo Lloréns– després que la seua il·lustració 561 mapas va ser escollida d’entre les 37 obres que formen l’exposició Babalunga i Kamolongos a la Sala Zero del Centre del Carme.

Comparteix

Icona de pantalla completa