Diari La Veu del País Valencià
Puig i Marzà reivindiquen l’FP com a porta a la inserció laboral dels joves

El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera que les titulacions de Formació Professional són fonamentals dins del “nou paradigma del que ha de ser l’educació en la Comunitat Valenciana” i ha reivindicat la seua importància per a la millora de les possibilitats laborals dels joves.

Així ho ha manifestat en l’obertura de la mostra d’estudis de formació professional Avant FP-ERE, que se celebra des d’aquest divendres fins al diumenge 16 en el Museu de les Ciències Príncep Felip de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València i a la qual han assistit també la resta de membres del Consell.

“La Formació Professional no és una educació minoritzada; no pot ser de segon nivell, sinó tot el contrari”, ha assegurat el president, que ha advocat per “fer un esforç, d’acord amb el teixit empresarial”, per a potenciar-la. En aquest sentit, ha assenyalat que les empreses “necessiten bons professionals”, per la qual cosa, ha afegit, la Formació Empresarial, “des del primer moment, ha d’estar orientada a l’àmbit de l’empresa”.

Per a Puig, iniciatives com la Fira Avant FP-ERE, que està organitzada per la Conselleria d’Educació i agrupa empreses, centres escolars i emprenedors, constitueixen “una bona mirada” i són “un mecanisme interessant per a millorar les expectatives dels joves perquè, quan entren en aquestos estudis, tenen garantit el seu treball”. “En aquestos moments tenim un problema en el mercat de treball, i és que hi ha una desconnexió entre l’oferta i la demanda”, ha manifestat.

Per part seua, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha subratllat “la gran capacitat de l’FP d’acompanyar l’alumnat per a tindre les habilitats professionals necessàries”. “Tenim estudis a nivell internacional que ens diuen que el 67% de les titulacions que es requeriran per a futurs llocs de treball són de Formació Professional”, ha detallat el conseller, que ha advocat per “fer un gran avanç a prestigiar la Formació Professional, perquè tothom puga i vulga estudiar FP”.

Per a això, ha destacat, el Consell ha ampliat, fins a duplicar, el pressupost de la Direcció General de Formació Professional així com les ofertes, que ha “adaptat millor a les necessitats del sistema productiu” amb la finalitat de “canviar el model productiu, també des de la Formació Professional”.

“La Formació Professional obri portes al futur, a la dignitat dels treballadors i volem que tothom puga veure el gran potencial transformador que té”, ha conclòs.

Robots, activitats esportives i cursos per a DJ

El president i els consellers han recorregut la fira i han visitat l’escenari principal, on han presenciat exhibicions de ball amb robots. Es tracta d’una zona que alberga diferents activitats, com performances, música, desfilades de moda, actuacions, ponències o presentacions.

A més, han visitat un showcooking que ha preparat el xef valencià Pablo Montoro, els estands d’activitats esportives, el Punt Violeta de la fira i la zona Emprén, destinada a empreses emprenedores.

En Avant participen les 26 famílies d’FP; els conservatoris elementals i professionals de música i dansa; les escoles d’arts plàstiques i disseny i els ensenyaments d’emergències i esportius. En total, tenen presència de manera directa un centenar de centres educatius amb 500 alumnes i 250 docents implicats. Es faran 300 activitats en els 80 estands que s’han instal·lat en el Museu de les Ciències. També compta amb la col·laboració d’unes 200 institucions i empreses.

Millores en l’FP

Aquest curs hi ha 90.638 alumnes que estudien cicles d’FP en 398 centres educatius. Quant als ensenyaments de règim especial, el nombre d’estudiants estimat és d’aproximadament 22.000 que cursen els estudis en 164 centres. Durant aquesta legislatura, des de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport s’ha treballat en tres grans eixos: ampliar l’oferta de l’FP, adaptar-la a cada entorn i millorar la qualitat d’aquestos estudis.

Durant aquestos quatre anys s’han implantat uns 300 cicles i s’ha adaptat aquesta ampliació d’oferta a les necessitats del teixit productiu valencià per a afavorir l’ocupabilitat de l’alumnat i facilitar personal molt format als sectors productius. També s’han augmentat les unitats educatives fins a arribar a les 4.475, que són 425 més que en la legislatura anterior.

Conseqüència d’això ha sigut l’ampliació en l’oferta de més de 12.500 places en diferents cicles formatius. Així mateix, totes aquestes mesures s’han vist acompanyades d’una ampliació del personal docent durant aquesta legislatura i d’una inversió important en equipament i materials.

18.12.14 AVANT FP-ERE

Comparteix

Icona de pantalla completa