Diari La Veu del País Valencià
Els dependents ixen al carrer per a exigir la retirada del copagament

RedactaVeu / València

Centenars de persones dependents i els seus entorns més propers van eixir ahir al carrer en una manifestació reivindicativa que va recórrer les principals artèries de València per a reclamar el pagament immediat de les prestacions i serveis i la retirada del copagament residencial.

La marxa va partir a les 18.00 hores des del carrer Colón, enfront de la Delegació del Govern, en un ambient festiu, amb pancartes en les quals es podien llegir reivindicacions com ‘Pel respecte, la dignitat i la justícia social’, ‘El Benestar Social, per dret, ni copagament ni retallades’ o ‘Estem treballant i no estem cobrant’.

Els assistents van corejar càntics com “retallar en dependència és una indecència”, “la discapacitat no es ven, es defensa” o “mans amunt, açò és un atracament”.

“Obligats” a tornar a casa

El president de la Coordinadora de Centres Ocupacionals valenciana (COPAVA), Ángel Bonafé, ha instat a la Generalitat a retirar el copagament en aquests serveis, atès que, segons va apuntar, ja han comptabilitzat “prop de 100 persones que estan en les seues cases, que ja estan corrent un greu risc d’exclusió social perquè no poden ser ateses en els seus centres de referència”.

Després de recordar els recursos que ja s’han interposat davant aquesta resolució, Bonafé va defensar que estan fent “tot el possible perquè es paralitze el copagament, ja que molts usuaris acabaran en les seues cases perquè no van a poder fer front als pagaments”.“Cal recordar també que tots, algun dia, anem a estar pendents d’aquestes normes antipersona que està aplicant el Govern valencià”, va denunciar.

Per la seua banda, la dependent Elvira Múrcia va indicar que una vegada més ixen al carrer per a mostrar el seu “descontent” amb la política social que s’està duent a terme a nivell estatal i autonòmic. “Exigim no copagaments i no més retallades”, va incidir.

Així, va indicar que “l’últim copagament a nivell de centres ocupacionals i residències posa en perill el treball de les persones que estan en centres ocupacionals i residències i és una despesa més per a les famílies que amb tanta tisorada no poden assumir”, la qual cosa farà que “moltes vagen a traure els malalts de centres ocupacionals i residències”.

“No se sap quan ho van a pagar”

També ha recordat que continuen els impagaments en les prestacions de la Llei de Dependència: “ens segueixen devent dos mesos: febrer i març i segueixen devent el termini de la retroactivitat, que no se sap tampoc quan ho van a pagar”. “Són moltíssimes coses i hui estem units tots els col•lectius per a dir que ja n’hi ha prou i no al copagament i no a les retallades”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa