Diari La Veu del País Valencià
Els verds europeus defensen a Katowice una acció climàtica feminista

El grup Verds/ALE al Parlament Europeu defensa en la COP24, la cimera climàtica que s’està celebrant a Katowice (Polònia), que les negociacions climàtiques i les consegüents polítiques tinguen en compte l’impacte diferencial del canvi climàtic sobre dones i homes.

Per a contribuir de forma propositiva a aquest objectiu, l’eurodiputat d’EQUO Florent Marcellesi ha presentat a Katowice un manual comunicatiu sobre gènere i canvi climàtic, juntament amb Linnéa Engström, eurodiputada dels verds suecs, i Tatiana Nuño, responsable de la campanya de canvi climàtic de Greenpeace.

El manual ha sigut desenvolupat pel grup Verds/ALE a l’Europarlament i té com a objectiu la promoció d’una lluita contra el canvi climàtic amb perspectiva de gènere. Al llarg del document es detalla amb dades i exemples l’impacte del canvi climàtic sobre la igualtat entre homes i dones; s’ofereix informació clau sobre la qüestió de gènere en les polítiques climàtiques en l’àmbit internacional; s’inclouen respostes a preguntes freqüents, i es plantegen propostes concretes per a una acció climàtica feminista.

Marcellesi ha destacat que “les dones són les més afectades pel canvi climàtic” i que, “malgrat que tenen una petjada de carboni menor, representen el 80% dels refugiats climàtics i són les més perjudicades per les temperatures extremes i els desastres naturals”. Sobre el manual comunicatiu, ha indicat que, a més de ser útil per a polítics, activistes i periodistes, “pot contribuir a una major trobada entre el moviment verd i el moviment feminista en la seua lluita comuna per la justícia climàtica i la igualtat de gènere”. L’eurodiputat seguirà participant en la COP24 durant la resta de la setmana. Així, aquest dijous estarà en un esdeveniment sobre la relació entre el consum de carn i el canvi climàtic així com en una conferència sobre la necessitat d’una major coherència entre les polítiques de gènere, de drets humans i de canvi climàtic.

Nuño ha remarcat que “és necessari activar una transició energètica que ens permeta complir l’acord climàtic de París i les dones han d’estar en el centre d’aquesta transició”. Per la seua banda, Engström ha assenyalat la importància d'”una transició justa des d’una economia basada en els combustibles fòssils a una economia verda basada en les energies renovables”.

Comparteix

Icona de pantalla completa