Diari La Veu del País Valencià
Les associacions d’apartaments turístics reglats reclamen que es delimite i acote la Llei de Turisme

Els representants de les associacions turístiques reglades del País Valencià (APTUR, AVAEC, VIUTUR, ALOGA, AEA, ABTA, CEDMA i AETHMA) han reclamat aquest dimecres que es “delimite i acote” la interpretació d’alguns articles de la Llei de Turisme per a garantir la seua seguretat jurídica.

Així ho han exposat al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en una reunió que han mantingut a Benidorm (la Marina Baixa) les principals associacions del sector, que diuen que generen un impacte anual de més de 1.700 milions d’euros. Miguel Ángel Sotillos, president d’APTUR, s’ha erigit en portaveu de la resta d’associacions i ha expressat els seus “dubtes i pors” amb la nova llei perquè es troben “amb moltes dificultats per a donar d’alta l’habitatge vacacional”.

Els empresaris han indicat a Colomer que hi ha articles de la llei “que haurien de ser modificats”, en concret el 65, encara que admeten que “ja que no hi ha possibilitat de suspendre’l, que, almenys, es delimite la interpretació que els tècnics municipals fan d’ell”.

En aquest sentit, consideren que existeixen interpretacions de tècnics que “no són correctes” i que impedeixen que les empreses “puguen llogar sense restriccions i demores i complint les normes”.

Sotillos es referia a l’obligatorietat de tindre un certificat de compatibilitat urbanística per a poder llogar l’habitatge, un document que atorguen els ajuntaments i que la majoria de les vegades aquesots no concedeixen: “Si estem lligats de peus i mans, hi haurà altres zones turístiques que s’aprofitaran”.

El president d’APTUR ha alertat que la seguretat jurídica dels qui tenen un habitatge que no usen i la volen llogar per a ús turístic “ara mateix és bastant complicada”. Francesc Colomer, per part seua, després de conéixer les peticions dels empresaris, ha qualificat de “positiva” la reunió i ha recalcat que aquest sector és “capital” per a l’economia i el turisme del País Valencià al mateix temps que ha instat a “no confondre’l mai amb l’intrusisme ni la competència deslleial”.

Respecte al polèmic article 65, Colomer ha insistit que la llei el va introduir perquè els ajuntaments “no es queden desconnectats del model turístic de l’allotjament” amb la finalitat que “el municipalisme integre l’habitatge turístic com un element positiu de dinàmica econòmica i de futur”. En eixe punt ha opinat que implicar els ajuntaments “és un pas avant” i que s’ha de treballar perquè això siga “compatible” amb l’activitat de l’allotjament reglat.

El secretari autonòmic ha recordat, quant a les al·legacions de les associacions d’habitatges turístics, que aquest debat “està en seu parlamentària” i ha afegit que el seu departament farà “el possible” perquè l’aplicació del futur decret “sàpiga distingir el sector reglat del que és l’intrusisme i la competència deslleial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa