Diari La Veu del País Valencià
La regidora Pilar Soriano, la professora Beatriu Cardona i l’activista María Escalona, noves Magues de Gener

La Festa de la Infantesa que organitza la Societat Coral el Micalet conclourà per quart any consecutiu amb la cavalcada de les tres Magues de Gener, que recorrerà els carrers del centre de València el 13 de gener de 2019. Llibertat, Fraternitat i Igualtat estaran representades per l’activista i artista María Escalona, qui repeteix en el paper que va assumir aquest 2018, la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de València, Pilar Soriano, i la professora Beatriu Cardona –les dos darreres debuten en 2019– en una cercavila que “ha arribat per a quedar-se en el temps”, han destacat les tres protagonistes aquest dimecres durant la presentació d’aquesta edició a la seu del Micalet.

Durant aquest mes de desembre i fins al 13 de gener, la Societat Coral el Micalet organitza diferents activitats culturals, com ara exposicions i tallers per a celebrar la Festa de la Infantesa, una commemoració que rememora la festivitat que va organitzar el govern de la República en 1937 per a transmetre’ls un missatge d’alegria als xiquets que vivien l’agressivitat de la Guerra Civil des de 1936. L’entitat la va recuperar fa tres anys i enguany tornarà als carrers el segon diumenge de gener, una data que s’ha aconseguit fixar i consensuar després d’haver-se vist obligats a canviar-la el primer any. La cirereta al voltant del solstici d’hivern la posa la Cavalcada de les tres Magues de Gener, que proposa un Nadal laic i obert a la participació per a potenciar els valors de la llibertat, la igualtat, la sororitat i la fraternitat. A més, el lema d’aquesta edició serà la música, motiu pel qual s’ha publicat un CD amb cançons laiques per a “la infantesa del segle XXI”, ha destacat la coordinadora de la Festa de la Infantesa, Cristina Escrivà.

Malgrat que el solstici d’hivern té lloc el 21 de desembre, la cercavila s’ha fixat per al segon diumenge de gener, perquè la decisió, tal com ha emfatitzat Escrivà, és mantindre la celebració cada any. Fer-la més prop de Nadal o entre Any Nou i els Reis d’Orient “seria complicat”, ha afirmat el president del Micalet, Tonetxo Pardiñas. “El segon any vam haver-la de retardar per a després de Reis”, ha recordat, i la resposta de la gent “va ser bona”, motiu que va convéncer l’organització per a establir el dia a les mitjanies del primer mes de l’any.

La cavalcada eixirà del Parterre a les 11.30 hores el diumenge 13 de gener de 2019. / DIARI LA VEU

La cercavila eixirà del Parterre a les 11.30 hores –l’hora també ha quedat fixada per a les futures edicions– i recorrerà el carrer de la Pau, baixarà pel carrer Sant Vicent i, finalment, entrarà a la plaça de l’Ajuntament. Al balcó del consistori, l’alcalde, Joan Ribó, rebrà les tres magues i, posteriorment, tindrà lloc el parlament de Llibertat, Igualtat i Fraternitat junt amb l’actuació del grup Carraixet. Encara que “hi haurà sorpreses”, han avançat Soriano, Cardona i Escalona. L’itinerari serà l’habitual i el que “segueixen altres manifestacions i festes, com ara els moros i cristians”, un recorregut que “la Policia Local té estudiat i practicat”, ha explicat Pardiñas.

L’aval que la cavalcada té el futur garantit és la gran demanda de col·lectius que volen participar en la cercavila, ha destacat Cristina Escrivà. Enguany, en el seguici debutaran els nous cabuts del xiquet i la xiqueta, una figura amb set caps i la capsa dels esglais, que ompliran el centre de València junt amb més de 40 grups de música; balls; muixerangues; gegants i cabuts; batucades, i dolçaines i tabals. Un total de 26 associacions fan costat a la iniciativa de la Societat Coral el Micalet. Tot i això, la participació és altruista i “no carreguem res a l’Ajuntament”, ha recordat el president del Micalet, és a dir, que “no hi ha una partida (del consistori) per a la cavalcada”, ha emfatitzat Escrivà, tot i que “seria desitjable” que l’Ajuntament subvencionara en un futur la celebració, ha demanat la coordinadora, perquè “fem una festa per a tota la ciutadania”. De fet, després de l’èxit aconseguit en les darreres edicions, hi ha hagut diverses plataformes que s’han posat en contacte amb el Micalet per a conéixer com s’organitza i quin model segueix la cavalcada.

Dispositiu especial davant l’extrema dreta

Des de la primera edició de la cavalcada de les Magues de Gener, partits i col·lectius d’ultradreta han tractat de boicotejar la cercavila concentrant-se pels carrers i, sobretot, al balcó de l’Ajuntament. Aquest any, el Micalet ja ha sol·licitat una reunió amb la Subdelegació del Govern espanyol al País Valencià per a abordar aquestes “molèsties” ocasionades pels grups ultres, ha afirmat Tonetxo Pardiñas.

Quan es va celebrar en gener de 2018, “també es va demanar un dispositiu i la Delegació no va fer cas”, ha apuntat el president del Micalet. Per a evitar “crits i insults” mentre les associacions actuen pels carrers, l’organització vol entrevistar-se amb els responsables del govern espanyol per a sol·licitar mesures concretes per a “evitar molèsties”.

Comparteix

Icona de pantalla completa