Diari La Veu del País Valencià
Vora 2.000 taxistes protesten a València per a demanar la regulació de les llicències VTC

El sector del taxi s’ha manifestat aquest dimarts pels carrers de València per a exigir a l’Administració el compliment de la llei per a regular l’activitat del sector dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC), després de l’aprovació, en setembre, del decret llei que atorga aquesta potestat a les autonomies i als ajuntaments.

A la concentració s’han sumat aproximadament 2.000 taxistes, segons ha informat a EFE el president de la Confederació de Taxistes Autònoms, Ferran del Molino, qui ha comparat la situació valenciana amb la del País Basc, que “ja té una ordenança que limita les VTC”. Els taxis han circulat des de la seu de la Conselleria d’Habitatge, que té competència en transport, fins a l’Ajuntament de València per a exigir a la consellera María José Salvador i a l’alcalde Joan Ribó que actuen contra “un servei desregulat que hi ha en la Comunitat Valenciana” i “que no compleix totes les condicions que exigeix la llei”.

Del Molino ha afirmat que des de la Conselleria han traslladat al sector del taxi que la seua petició “l’estan estudiant” i els demanen “propostes”, però que “és una llei que no s’està tramitant”. “Ara, milers de VTC estan al carrer captant clients, fent un servei immediat que no poden fer i incomplint contínuament totes les normes de transport”, ha subratllat.

Per part seua, Francisco García, de la Unió Sindical Obrera (USO), ha assegurat que en altres autonomies, com Catalunya o Madrid, “estan en això també”, però que al País Valencià, després de més de dos mesos de l’aprovació del decret llei, “no s’està movent fitxa”. Els manifestants també han exigit a l’Ajuntament de València el compliment de la proporció d’una llicència VTC per cada trenta taxis sobre la base del decret llei del Ministeri de Foment, ja que a València, ha assegurat García, “per cada set taxis hi ha una VTC”.

En l’escrit que han presentat a la Conselleria, els taxistes han remarcat que “els canvis legislatius no tindran cap eficàcia si no hi ha un compromís ferm” en el “control i inspecció del transport de viatgers” i que, per això, sol·liciten una “major dotació de material i humana de forma regular en els serveis d’inspecció”.

Els sis col·lectius que han realitzat aquestes reclamacions han sigut la CTA-CV, la Unió d’Associacions de Taxistes de la Comunitat Valenciana, l’ÚS-CV, Elit Taxi València, l’Associació de Taxistes de la Comunitat Valenciana (ATCV) i l’Associació Empresarial d’Acte-Taxis (AET).

Per la seua banda, la consellera insisteix que la protesta dels taxistes radiquen en el desequilibri de llicències VTC. Salvador ha insistit que en la llei del taxi aprovada en les Corts ja s’estableix l’equilibri d’una llicència VTC per cada 30 taxis. En aquest sentit, ha explicat que el decret del govern espanyol ha habilitat un període de 4 anys perquè s’aconseguisca l’equilibri.

Amb el decret, ha recordat Salvador, es preveu també que s’indemnitze els propietaris de les VTC que no puguen circular, mesura que ha “valorat positivament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa