Diari La Veu del País Valencià
València estrena aquest dissabte el servei de metro nocturn

El servei de metro nocturn començarà el 14 de desembre. Així ho ha comunicat aquest dimarts la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador. El metro funcionarà fins a les 2.30 del matí i donarà servei a 1,8 milions d’habitants de l’àrea metropolitana de València.

Com ja va explicar el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el Debat de Política General, el servei se subvencionarà amb una part dels nous recursos de l’Autoritat de Transport Metropolità (ATMV). En una entrevista amb Diari La Veu, Salvador va assegurar que “és èpic” poder implantar el metro nocturn amb els recursos dels quals disposa la Generalitat. La consellera també va explicar que quan es disposen de més recursos econòmics, s’ampliarà el servei més enllà de les 2.30 hores.

A la lluna de Metrovalencia

El servei de metro nocturn ha sigut batejat amb el nom A la Lluna de Metrovalencia, segons ha explicat la consellera, en un acte en què ha estat acompanyada del president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, i la presidenta de l’Autoritat de Transport Metropolità de València, María Pérez.

Amb la posada en marxa del servei, circularan trens per València i l’àrea metropolitana amb una freqüència de pas entre 20 i 30 minuts pel centre de la ciutat a partir de l’últim servei habitual abans de la mitjanit en aquells trams en direcció Aeroport, Torrent, Torrent Avinguda i Marítim Serrería.

Cada 60 minuts els trens circularan en direcció a les estacions de Seminari, Paterna i Alboraia. Els últims trens en circulació tindran un final de destí en Picassent, Bétera, Llíria, Rafelbunyol, i Riba-roja del Túria. Els últims passos pel centre de la ciutat de València tindran com a referència l’estació Àngel Guimerà en la qual confluiran les línies 1, 2, 3, 5 i 9 tindrà lloc l’última passada a les 2.30 de la nit.

En les línies de tramvia, els trens circularan en intervals de 60 minuts en totes les línies, tenint en compte la línia 4 anirà entre Doctor Lluch i Vicent Andrés Estellés. Els últims passos per la parada de Benimaclet fins als diferents destins tindran lloc entorn de les 2.30 del matí.

Millores a partir de 2019

A partir de 2019, concretament a finals de febrer hi haurà una millora del servei, en freqüències i en destins. S’arribarà a tota l’àrea metropolitana de València. Les millores suposaran que circularan trens per València i l’àrea metropolitana en freqüència entre 10 i 20 minuts en el centre de la ciutat a partir de l’últim servei habitual abans de mitjanit en els trams en direcció Aeroport, Torrent, Torrent Avinguda, Alboraia i Marítim Serrería.

Cada 40 minuts els trens circularan en direcció a les estacions de Seminari i Paterna i cada 80 minuts en direcció a Picassent, Bétera, Llíria, Rafelbunyol i Riba-roja del Túria. Els últims passos pel centre de la ciutat, en referència a l’estació Àngel Guimerà cap als diferents destins tindrà lloc al voltant de les 2.30 del matí.

El tramvia circularà en intervals de pas de 40 minuts en totes les línies, tenint en compte la línia 4 anirà entre Doctor Lluch i Vicent Andrés Estellés. Els últims passos en la parada de Benimaclet cap als diferents destins tindrà lloc entorn de les 2.30 del matí.

Serveis especials

Salvador ha explicat que el dissabte dia 15 hi haurà una jornada de portes obertes amb servei de metro gratuït i, a més, algunes estacions comptaran amb espectacles i actuacions. Per a la nit de cap d’any, la consellera ha assegurat que hi haurà servei ininterromput de metro. L’objectiu, tal com ha assenyalat Salvador, “és donar servei als consumidors d’oci perquè puguen gaudir amb seguretat”.

Subvenció i personal

Des de la conselleria s’ha recordat que aquesta millora del servei s’ha fet possible gràcies a la subvenció rebuda per l’Agència de Transport Metropolità i estan a l’espera de rebre la de 2019 per a poder mantindre “un servei que ha vingut per a quedar-se”. En aquest sentit, Salvador ha explicat que en la mesura que es tinguen més recursos tècnics i de personal, s’anirà millorant el servei. Per ara, la plantilla d’FGV ha augmentat en 47 treballadors.

El servei comença amb vaga

Respecte a les jornades de vaga previstes per al dia 14 i 15, Salvador considera “sorprenent” que els sindicats convoquen aturs davant un servei “tan esperat” i que encara no ha començat a funcionar. La consellera ha assegurat que respecta el dret a vaga però creu que en aquest cas i en plenes dates de Nadal “deteriora” la imatge d’FGV.

Tal com està plantejada aquesta vaga, ha admés, “posarà en dificultat el servei de metro nocturn i tota la xarxa en totes les seues franges horàries”, per la qual cosa ha apel·lat a la “reflexió i a la responsabilitat” per a reclamar la retirada dels aturs. La consellera ha volgut posar en valor l'”esforç conjunt” que s’ha fet per a dotar a la plantilla de conveni col·lectiu en 2016, després d’anys sense conveni des de 2009. Així mateix ha expressat la seua “empatia i solidaritat” amb els treballadors després de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) patit amb l’anterior govern de la Generalitat i amb la “injustícia” d’una baixada salarial del 10%.

No obstant això, ha volgut deixar clar que ja els va traslladar que la recuperació d’aquest 10% de salari perdut és “impossible” en aquestos moments mentre no es canvie la Llei d’Estabilitat Pressupostària de l’anterior ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè si no incorreria en “frau de llei”. També ha aprofitat per a recordar que FGV ha sigut la “segona empresa pública més beneficiada” –per darrere de l’IVASS– de la distribució del 0,2% d’increment de la massa salarial addicional de la Generalitat per a 2018, consignada pels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

Comparteix

Icona de pantalla completa