Diari La Veu del País Valencià
Tancament de les terrasses més prompte i prohibició de les xarangues: les ‘armes’ contra el soroll al centre de València

La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de València, Pilar Soriano, ha anunciat que aquest dijous es presenta en la comissió corresponent l’expedient final sobre les mesures definitives de la Zona Acústicament Saturada (ZAS) del barri del Carme i adjacents, que inclou també carrers del Pilar, el Mercat, la Seu i la Xerea. Entre les mesures s’inclouen avançar mitja hora el tancament de les terrasses, l’impuls d’un cens d’habitatges turístics i la no autorització de xarangues.

Així ho ha apuntat Soriano en un comunicat en què ha destacat que “de nou, és el govern de Joan Ribó el que afronta els problemes pendents de solucionar durant molts anys per part de l’anterior govern conservador de la ciutat”. De fet, ha apuntat que el ZAS arriba “després de huit anys de la sentència que així ho obligava” encara que “fins ara solament s’havien aplicat mesures cautelars”. Així mateix, ha indicat que s’ha arribat a aquest “acord històric” amb “diàleg amb els veïns i veïnes del barri, i amb la resta d’agents implicats –a través de la Taula del Soroll–” per a “posar fi a la contaminació acústica que han patit els residents d’aquesta zona de València durant molts anys”.

El document definitiu ha superat ja els tràmits previs necessaris per a la seua aprovació definitiva, ja que ja estan les resolucions a les diferents al·legacions presentades i l’informe de la Conselleria de Medi Ambient. D’aquesta manera, el document passa el dijous per la Comissió de Medi ambient i Canvi Climàtic i, després, s’aprovarà en el ple de desembre. Entre les principals novetats que inclou el document definitiu destaca que s’avança mitja hora el tancament de les terrasses, “una petició veïnal que es s’havia fet des de fa molts anys a l’Ajuntament i que ara, des del govern municipal, atenem per a reduir la contaminació acústica del barri”, ha explicat la regidora.

Així mateix, no hi haurà noves zones de taules i cadires que ocupen espais de vianants i voreres, ja que s’estima que el nivell actual és “ja el màxim que pot absorbir el barri”. D’altra banda, s’impulsa un cens d’habitatges turístics per a actuar contra les quals no complisquen la normativa i no s’autoritzaran les xarangues, “un altre punt que els veïns ens han demanat introduir i que hem considerat incorporar-ho al document definitiu”, ha dit Soriano.

En concret, es permet les terrasses en horari de 09.00 a 00.30 hores amb caràcter general, encara que durant els mesos compresos entre l’1 de març i el 31 d’octubre, els divendres, dissabtes i vigílies de festius, s’ampliarà en mitja hora fins a la 1.00. Açò no afecta el període de Falles, nit de Nadal, nit de Cap d’Any, Cap d’Any o la nit de Reis. Quant a l’horari màxim de tancament de les discoteques serà les nits de diumenge a dijous, fins a les 3.30 hores, mentre que les vetlades de divendres, dissabte i vigílies de festiu serà fins a les 4.30 hores, exceptuant els supòsits anteriors.

La zona ZAL es fa més restrictiva

La zona ZAS del Carme està en vigor des de 2010 amb mesures cautelars, a l’espera de concretar les definitives, que ara, huit anys després, “s’han pactat entre tots els agents implicats”. El nou document és “més restrictiu que el que estava en vigor i satisfà en gran parteix les demandes veïnals”. A més, el document ha incorporat les recomanacions que han fet els diferents serveis municipals que han aportat millores, especialment la Policia Local de València i el servei de Mobilitat Sostenible.

D’altra banda, s’han acceptat les al·legacions d’una pizzeria que sol·licitava per a aquest tipus d’establiments l’ampliació en l’horari de tancament igual al dels bars, així com que es valorara el dret al treball, de manera que s’ha estimat la petició “atenent un criteri de proporcionalitat i atés que les molèsties en la zona no són motivades per aquest tipus d’establiments”.

Mesures que se sumen al trànsit restringit

En gener, el mapa estratègic del soroll de la ciutat de València, que mesura la contaminació acústica que genera el trànsit rodat en la ciutat, ja va registrar en l’eix del carrer de Serrans, en el barri del Carme, una disminució de la contaminació acústica contrastable, en passar d’un nivell sonor d’entre 65 a 70 dBA (en horari diürn) –classificat com a nivell taronja– a un nivell sonor menor de 55 dBA –classificat com a nivell blanc. “Açò ens confirma que les mesures de mobilitat sostenible aplicades en el Carme han sigut molt efectives per a la disminució de la contaminació acústica, de manera que el problema actual no és el pas de cotxes, sinó l’horari de les terrasses”, ha puntualitzat Soriano.

Comparteix

Icona de pantalla completa