Diari La Veu del País Valencià
El 53% de les empreses valencianes haurà ampliat la plantilla en 2018

Les dades de l’atur dels darrers mesos confirmen que, en termes generals, l’ocupació ha començat a recuperar-se. Ja han quedat enrere els mesos en els quals la destrucció de llocs de treball era la tendència habitual i, fins i tot, algunes empreses ja comencen a trobar-se amb el problema de no trobar joves amb la formació adequada per a poder cobrir les vacants.

De fet, el 53% de les empreses del País Valencià preveu tancar 2018 amb un augment de plantilla. Així s’extrau de l’estudi ‘Necesidades laborales de las empresas’, impulsat pel fòrum d’investigació Educa 2020, la firma demoscòpica GAD3 i la Fundació AXA, i que està presentant-se arreu de l’estat espanyol. Aquesta xifra situa el País Valencià com el segon territori de l’estat espanyol on més empreses preveuen augmentar la plantilla.

L’estudi mostra que la majoria de les mercantils requereixen treballadors amb estudis superiors però no necessàriament universitaris. Tot i que la tendència en la majoria de l’Estat és la de demandar treballadors amb formació universitària, el País Valencià és una excepció i la necessitat de joves procedents de l’FP Superior és major que la mitjana estatal.

En concret, un 44% de les empreses valencianes enquestades destaquen aquesta necessitat enfront del 28% de la mitjana espanyola. Així, segons aquest estudi, més del 67% de les empreses valencianes ja necessiten treballadors d’FP. En canvi, només un 27% de les empreses valencianes ofereixen llocs que necessiten una titulació universitària davant del 42,3% de la mitjana estatal.

Els perfils més demandats

Tot i el que puga semblar, l’FP més demandada al País Valencià no té res a veure amb el turisme ni amb l’hostaleria, que és el més demanat percentualment a tot l’estat espanyol i, en concret, a Andalusia, Astúries, les Balears, Catalunya i Madrid. Les empreses valencianes, per la seua banda, el que demanen són professionals amb formació en electricitat i electrònica; instal·lacions i manteniment, i mecànica. Pel que fa als graus universitaris, les empreses valencianes demanden, sobretot, persones amb formació en enginyeria; economia i empresa; comunicació, i documentació. Aquestos perfils –tant els d’FP com els universitaris– són els millors remunerats, segons l’estudi.

Segons l’informe, el 58% de les empreses valencianes tenen problemes per a trobar un candidat idoni per a cobrir les vacants. En general, el perfil que més costa trobar en general als empresaris és el de tècnic especialitzat. Per formació, les vacants que requereixen un treballador amb titulació superior són els que més costen de trobar.

Habilitats més demandades

L’informe també posa en valor els aspectes que els empresaris valoren de la ‘generació sénior’, és a dir, dels treballadors més majors de la companyia. En aquest sentit, les més de 2.000 empreses que han participat en l’elaboració de l’estudi asseguren que els treballadors ‘sénior’ tenen més sentit de la responsabilitat, major compromís amb l’empresa, major capacitat de sacrifici i més coneixement.

El 69% de les empreses valencianes enquestades asseguren que els treballadors amb què compten actualment tenen un perfil amb el qual podran adaptar-se a futures demandes de feina dins de la mateixa empresa. Per al futur, els empresaris busquen, en general, perfils especialitzats que tinguen l’habilitat d’adaptar-se al canvi, iniciativa, habilitats digitals, habilitats en comunicació i innovació.

Comparteix

Icona de pantalla completa