Diari La Veu del País Valencià
El PPCV va sustentar la denúncia del cas Crespo-Gomar amb documentació que li va passar la premsa

Aquest dilluns van començar les intervencions de la comissió d’investigació del cas Crespo-Gomar a les Corts. El PPCV ha esperat amb ànsia aquesta comissió, ja que, per primera vegada, els partits d’esquerra, en aquest cas el PSPV i el Bloc –el soci majoritari de Compromís– han de donar explicacions pel presumpte finançament irregular de les campanyes electorals de 2007 i 2008. També Ciutadans i Podem es van mostrar especialment durs amb les seues preguntes als compareixents atés que, de moment, poden lluir de ser les úniques formacions no implicades en aquestes pràctiques irregulars.

El diputat popular José Císcar va ser l’encarregat de trencar el gel en la primera sessió. La seua intervenció va servir per a conéixer com va nàixer aquest presumpte cas de corrupció, ja que va ser ell qui va interposar la denúncia en novembre de 2016 en la Prefectura Superior de València, però també per a saber d’on va obtindre la documentació relacionada amb el cas. Tota la documentació relacionada amb el cas Crespo-Gomar la tenia el periòdic ABC, tal com va desvelar el també exconseller d’Educació després que diversos diputats insistiren sobre aquesta qüestió.

El president de les Corts, Enric Morera, també va comparéixer aquest dilluns en la comissió d’investigació Crespo-Gomar.

Així, segons Císcar, dos periodistes de l’ABC es van posar en contacte amb els populars per a posar-los al corrent d’aquesta documentació (factures, fulles de comptabilitat i correus electrònics) que marcaven indicis d’un finançament irregular dels socialistes i també del Bloc. Els populars van decidir demanar-los una fotocòpia d’aquestos documents, ja que l’ABC no tenia pensat publicar-los “per no poder corroborar-ho”. Aquest va ser el punt de partida del cas Crespo-Gomar que, segons Císcar, hauria provocat causes penals si els delictes no hagueren prescrit: “Si no és per la prescripció, en un 95% de probabilitats açò acaba amb alguna persona en la banqueta dels acusats”.

“Versemblança molt alta”

Encara que Císcar va reconéixer que no ha tingut mai accés a la documentació original, es va mostrar molt convençut de la seua fiabilitat. “El que en un primer moment sembla versemblant, després amb el primer informe sembla probable i, quan es creuen les dades amb l’Agència Tributària, em sembla veraç. La meua opinió és que la veracitat d’eixos documents és altíssima”, va asseverar.

Així mateix, Císcar va indicar que abans de posar la denúncia va fer una “indagació en Internet fàcil” per a trobar notícies d’actes que coincidiren amb la que figurava en la documentació i que, en veure que hi havia coincidències, les seues sospites es van fer més altes. Però, sobretot, el parlamentari popular va voler deixar clar que el seu objectiu era que la investigació es fera de manera objectiva i en la seua compareixença davant els agents es va limitar a explicar el que hi havia en la documentació sense entrar a fer judicis de valor. “Vaig denunciar perquè considerem que tota possible corrupció s’ha d’investigar siga del partit que siga”, va sentenciar Císcar.

Ni la diputada Rosa Peris del PSPV ni la de Compromís Mónica Álvaro van quedar convençudes amb la informació del diputat del PPCV. Ambdues van coincidir a destacar dos aspectes. D’una banda, que els correus contenien dates ratllades i informació difosa, i d’altra banda, la tardança dels populars a interposar la denúncia si disposaven de la documentació des de feia mesos. “La documentació que va entregar Císcar pot estar manipulada. Intenten construir una trama en la qual saben que no hi ha res, a més, l’empresa què assenyalen va treballar més amb el PPCV que amb el PSPV o Compromís”, va sentenciar la diputada socialista.

“El Bloc no té cap causa oberta”

El segon dels compareixents va ser l’actual president de les Corts, Enric Morera, en qualitat d’exsecretari general del Bloc. L’argument que va mantindre durant tota la seua intervenció va ser el de recordar que a hores d’ara el Bloc no té cap causa oberta “per delictes vinculats amb la corrupció” i que tampoc la Policia ha registrat la seu ni se’ls ha fet cap requeriment judicial sobre aquest tema.

En la mateixa línia es va expressar Lluismi Campos, l’excap de la campanya electoral de 2007: “Si no hi ha hagut cap responsabilitat penal, per què ha d’haver-hi una responsabilitat política?”, ha preguntat Campos. Així mateix, va assegurar que no té constància de pagaments a empreses privades per a finançar la campanya electoral i va voler deixar palesa una idea: “Ni he cridat a cap empresari, ni conec a ningú, ni teníem necessitat de fer-ho”.

Comparteix

Icona de pantalla completa