Diari La Veu del País Valencià
La Universitat de València lidera una xarxa iberoamericana sobre el bacteri ‘Xylella fastidiosa’

Juli Peretó, subdirector de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) –centre mixt de la Universitat de València i el CSIC– serà el coordinador d’IBER-XYFAS, una xarxa iberoamericana per a la vigilància de Xylella fastidiosa patrocinada pel Programa Iberoamericà de Ciència i Tecnologia per al Desenvolupament (CYTED). Aquest bacteri causa malalties en plantes de gran importància agronòmica com l’olivera o l’ametler i en l’àmbit de la Mediterrània ja ha provocat la mort de milers de cultius.

L’aprovació de la xarxa IBER-XYFAS es va produir en la darrera reunió de l’Assemblea General CYTED, un organisme creat pels governs dels països iberoamericans amb la finalitat de promoure la cooperació en temes de ciència, tecnologia i innovació per al desenvolupament. La xarxa es desenvoluparà en l’àrea d’Agroalimentació i és una de les set noves xarxes creades per a l’any 2019, finançades per a quatre anys.

El professor Juli Peretó té encomanada la tasca de coordinar una xarxa que té com a principal objectiu incrementar les relacions científiques i tecnològiques entre els principals grups d’investigació, personal expert, empreses i governs regionals implicats en la lluita contra les malalties causades pel bacteri Xylella fastidiosa.

Segons Peretó, “l’arribada d’aquest bacteri a Europa és recent i, amb molt bon criteri, CYTED va convocar la creació d’una xarxa internacional que agrupa els països que ja fa molt de temps que conviuen amb aquest patogen, com és el cas del Brasil, per a poder compartir coneixement i experiències entre tots”. Així mateix, segons l’especialista, “compartir aquesta informació permetrà desenvolupar un sistema de vigilància al servei dels governs per a la presa de mesures de contenció de les malalties, ja que de moment no sabem com curar-les”.

Tot i el seu caràcter obert, la xarxa s’inicia amb un consorci de 32 grups, empreses i institucions amb competències agronòmiques (com l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries IVIA o els corresponents serveis de sanitat vegetal de la Generalitat, el govern balear o la Diputació General d’Aragó), pertanyents a 10 països diferents (l’Argentina, el Brasil, Costa Rica, Espanya, els Estats Units d’Amèrica, Guatemala, Itàlia, Mèxic, Portugal i Xile). El consorci IBER-XYFAS també es proposa sensibilitzar la ciutadania en general i els agricultors en particular sobre la gravetat de les malalties, per ara incurables, causades per aquest bacteri que ataca nombrosos cultius de gran importància econòmica, incloent-hi els ametllers, les oliveres, la vinya, els cítrics i una gran diversitat de fruiters.

Una trobada internacional

D’altra banda, els principals experts estatals i internacionals en Xylella fastidiosa es reuneixen aquest dimecres a València per a compartir els últims avanços científics i tècnics en una trobada que inaugurarà la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, segons ha informat l’organització en un comunicat. La trobada se celebrarà a l’Ateneu de València sota el títol ‘Xylella fastidiosa, una amenaça imprevisible? Avanços tècnics i científics per al control de les malalties’.

En aquesta trobada participaran científics que fa anys que estudien el bacteri per a “avançar” en les estratègies de control de les nombroses malalties que pot causar en cultius de “gran impacte econòmic i social com l’olivera, la vinya, l’ametler i els cítrics”.

La trobada, coorganitzada per Phytoma-Espanya i la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, abordarà els coneixements més recents sobre Xylella fastidiosa, fruit dels molts anys de recerca a Amèrica i dels avanços en els principals projectes europeus en marxa, i per a les mesures polític-administratives que fins avui s’han pres a Europa i escoltar les demandes d’un sector “vivament preocupat pel seu present i el seu futur”.

A més, asseurà en la mateixa taula als màxims responsables de les quatre autonomies on s’ha detectat el bacteri: les Balears, el País Valencià, la Comunitat de Madrid i Andalusia, per a analitzar i debatre les actuacions que s’estan aplicant en cada territori.

Comparteix

Icona de pantalla completa