Diari La Veu del País Valencià
València augmenta el poder de la ciutadania en les Juntes de Districte

La Regidoria de Participació i Transparència de l’Ajuntament de València ha obert a la ciutadania els Consells de les Juntes Municipals de Districte. El nou reglament de participació afegeix el vot de les associacions veïnals, les AMPA i les entitats que treballen al districte en aquestos consells. Fins ara, aquestes entitats només tenien veu i només votaven les vocalies polítiques, designades proporcionalment en funció de la composició de l’hemicicle municipal. Amb aquest canvi la ciutadania guanya en poder i la seua participació compta més, aproximant-se així als models d’altres ciutats, com ara Madrid que compta amb els coneguts com fòrums locals. Així mateix, s’ha anunciat que es contempla la creació de l’Observatori de barris i pobles, com a espai on es puga parlar entre els barris i es faça “anàlisi, reflexió i estudi” d’una forma més transversal en tota la ciutat.

Aquest nou reglament de participació ciutadana encara ha de passar pels diferents tràmits administratius –inclòs el ple municipal–, però previsiblement estarà aprovat en febrer o març de l’any vinent, segons ha exposat la regidora de Participació i Transparència, Neus Fábregas. Des d’aleshores, un terç de les vocalies de les Juntes de Districte seran per a la ciutadania, cosa que reforça la seua presència en la presa de decisions d’aquests òrgans descentralitzats davant els possibles canvis polítics. Les vocalies ciutadanes seran triades per les mateixes entitats que estiguen treballant a cada districte i que hauran d’estar inscrites al registre municipal d’entitats, i aquestes mateixes entitats són les que es podran presentar a optar a les vocalies.

Entre altres qüestions, la ciutadania podrà presentar als consells de districte les mocions i proposicions que sorgeixen dels diferents grups de treball i, si són aprovades en les juntes, aquestes arribaran al ple municipal. A més, la regidora de Participació i Transparència ha explicat que amb el nou reglament les intervencions ciutadanes seran les primeres a l’ordre del dia de cada consell, al contrari del que passa fins ara, que venien precedides per les intervencions polítiques. El nou reglament també augmenta la visibilitat de les alcaldies dels pobles de València, que fins ara no estaven contemplades al reglament i que ara tindran la possibilitat d’intervindre als consells per a exposar la realitat dels pobles.

El document presentat aquest dilluns apunta la futura creació de l’Observatori de barris i pobles, que tindrà la capacitat d’emetre informes i estudis i possibilitarà l’intercanvi de visions entre els barris i els districtes de València. “Abans els districtes no es parlaven, en l’anterior reglament –encara en funcionament– no hi havia una eina en què es poguera reflexionar sobre les necessitats comunes”, ha destacat Fábregas. Tot i que aquest organisme comptarà amb un reglament propi que determinarà la seua composició, Fábregas ja ha avançat que aquesta ha de ser mixta amb la participació tant de polítics com d’entitats ciutadanes, amb la finalitat de “codissenyar les polítiques públiques”, ha dit la regidora.

La regidora ha indicat que aquest nou reglament “transforma profundament la manera d’entendre la democràcia i la relació entre el veïnat i la institució, passem d’una democràcia representativa a una democràcia participativa”. Així mateix, ha exposat que “necessitàvem” canviar el reglament “per a aconseguir els espais que volíem”, ja que l’actual reglament “ens constrenyia i no ens deixava obrir les Juntes de Districtes amb una descentralització i una participació com es mereix”. A més, Fábregas també ha anunciat que per l’any 2019 s’augmentarà la inversió destinada per a les activitats dels grups de treball de les Juntes de Districte, fins a arribar als 200.000 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa