Diari La Veu del País Valencià
Primer cap de setmana de Trobades amb 7 festes per la llengua
RedactaVeu / València

El municipi de Gata de Gorgos marca hui a la Marina Alta el tret d’eixida d’un total de 18 manifestacions reivindicatives per defensar l’escola en valencià al llarg del territori del País Valencià i que es presenten com “les més reivindicatives” de la seua història ja que posaran en primera línia la protesta contra l’arranjament escolar dissenyat per la Conselleria d’Educació per al pròxim curs.

Diumenge 6 d’abril se celebraran sis Trobades més a Benicarló (El Maestrat-Els Ports), Olocau (Camp de Túria), Vinalesa (l’Horta Nord), Corbera (la Ribera), Alacant (l’Alacantí) i La Romana (les Valls del Vinalopó). Les manifestacions festives en defensa del valencià i de les escoles en valencià continuaran al llarg dels següents caps de setmana en altres 11 ciutats i municipis del País Valencia i es prolongaran fins el15 de juny.

Pel que fa la primera de les Trobades 2014, la que hui se celebra a Gata de Gorgos, arrancarà a les 10 del matí i continuarà fins les 20 hores aproximadament. La trobada de la Marina Alta acull un total de quatre exposicions sobre “Fotografia matemàtica”, “Reciclart”, “Treballs artesanals” i “30 anys de LUEV”. A més oferirà un suggerent Espai del llibre, una partida simultània d’escacs, Racó del conte i esports al carrer.

En acabar de dinar, un total de 16 restaurants de Gata ofereixen menús especials amb preus interessants, tindrà lloc la cercavila (17.00 hores), a la qual seguiran les paraules de benvinguda i l’obertura dels tallers i actuacions. Per a les 19.30 està previst l’inici del Festival de Música en Valencià i l’actuació de “Marcel el marcià”, al qual seguirà un sopar popular de coques, pollastre i pastís de xocolata. Finalment, tancarà aquesta primera Trobada del 2014 al País Valencià el concert de La Gira 2014 (22.30 hores), que inclou un concert de Feliu Ventura i les actuacions de Tremp, Arapa, Pellikana i Pupil•les dilatives.

Crida a la participació massiva

Escola Valenciana ha fet una crida a participar a tota la ciutadania a les primeres Trobades 2014, independentment de la comarca, amb l’objectiu que els valencians i les valencianes participen d’una manera massiva donat que el govern de la Generalitat ha intensificat últimament els seus atacs a l’escola pública i en valencià.

En opinió del president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, aquests atacs suposen un menyspreu dels fonaments de l’Estatut d’Autonomia que Escola Valenciana defensa en tant que “contempla la protecció dels nostres màxims trets d’identitat”.

Per a Moreno les Trobades 2014 van més enllà de l’àmbit educatiu i suposen un exercici democràtic de promoció del nostre màxim tret d’identitat davant els atacs frontals per part de la Generalitat que està sofrint la nostra llengua en els últims mesos amb el tancament de RTVV, les pressions a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la supressió a tort i a dret d’unitats d’ensenyament en valencià.

Per a més informació sobre la programació específica i horaris de cada Trobada es pot consultar aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa