Diari La Veu del País Valencià
Puig es reuneix amb l’ambaixador espanyol a Londres aquest dilluns en una cita marcada pel Brèxit

El president de la Generalitat, Ximo Puig, es reuneix aquest dilluns amb l’ambaixador espanyol a Londres, Carlos Bastarreche, per a tractar el procés de negociació de l’acord sobre la relació futura del Regne Unit amb la Unió Europea, amb l’objectiu de defensar “que tots els efectes nocius del Brèxit es minimitzen al màxim”.

Puig ha explicat que el Consell pretén “millorar les circumstàncies” de l’acord, sobretot en allò referit als drets dels ciutadans, tant dels valencians residents al Regne Unit com dels més de 75.000 britànics que viuen al País Valencià. En aquest sentit, el president també aprofitarà per a reunir-se amb un grup de valencians residents al Regne Unit, per als quals la Generalitat demana la plena reciprocitat de drets.

Les accions del Consell “s’intensificaran” –ha asseverat el cap de l’executiu valencià– per a preservar “la relació tan important que la Comunitat Valenciana manté amb el Regne Unit”, tant en matèria comercial com pel nombre de residents.

Així, el cap del Consell continua amb la seua agenda referent al Brèxit i, després de reunir-se el passat 3 de desembre amb l’ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, se cita aquest dilluns amb el seu homòleg espanyol per a analitzar l’acord de retirada del Brèxit, així com la relació futura que es negociarà durant el període transitori i el seu impacte per al País Valencià.

En la reunió amb l’ambaixador espanyol es tractaran punts com el manteniment i aplicació dels drets que gaudeixen, en l’actualitat, tant els britànics en territori comunitari com els valencians residents al Regne Unit o la facilitat dels desplaçaments turístics.

En aquesta trobada també es tractarà el procés de negociació que tindrà lloc durant el període de transició entorn de l’acord sobre el futur de la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea. Sobre aquest tema, la Generalitat exigeix garantir la màxima transparència així com implicar les autonomies en aquest procés, a més d’impulsar acords de mobilitat basats en la no discriminació entre estats i amb plena reciprocitat per a ambdues parts. Des del Consell també es demana que s’evite establir barreres innecessàries al comerç marcant principis comuns en matèria de regulacions tècniques, fitosanitàries i estandarditzacions.

Recuperar temporalment el retaule El Centenar de la Ploma

A més, el president realitzarà una visita al Victoria & Albert Museum, on es troba el Retaule de Sant Jordi, conegut com El Centenar de la Ploma. Com indica Puig, el Consell i el museu treballen en la signatura d’un conveni de col·laboració perquè el retaule gòtic puga traslladar-se, “almenys, temporalment” al País Valencià amb motiu de la commemoració dels 600 anys de la Generalitat.

Aquest retaule, “obra fonamental del gòtic valencià”, estava situat en la desapareguda església de Sant Jordi de València i representa, en una de les seues escenes principals, la batalla del Puig que va obrir les portes a la conquesta de València en 1238.

El president qualifica de “fet simbòlic” que la Generalitat recupere en el seu sisé centenari aquest retaule històric, que no es troba a València “des de fa més de tres segles”, amb els inicis de l’aplicació del Decret de Nova Planta.

Comparteix

Icona de pantalla completa