Diari La Veu del País Valencià
Un grup de 400 intel·lectuals denuncia en un manifest l’amenaça de presó per als síndics electorals de l’1-O

Un grup de 400 de professors universitaris i intel·lectuals han signat un manifest en què expressen el seu rebuig a l’amenaça de dos anys i nou mesos de presó que sol·licita la Fiscalia sobre els membres de la Sindicatura Electoral de l’1-O. Entre les persones que subscriuen el text, publicat a The Guardian, hi ha el professor emèrit de lingüística de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts Noam Chomsky i l’exministre grec Yanis Varoufakis, juntament amb nombrosos professors universitaris d’universitats europees i nord-americanes, inclosos catalans com Carles Boix (Princeton University), Monica Clua-Losada (Universitat de Texas Rio Grande Valley) i Joan Ramon Resina (Stanford).

En el manifest afirmen que estan preocupats per la decisió de perseguir judicialment Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal i Josep Pagès i recorden que continuen processats tot i renunciar al seu lloc sota amenaça d’una multa diària de 12.000 euros. “És probablement la primera vegada en la història de la Unió Europea que politòlegs i advocats estan sent amenaçats amb una sentència de presó per utilitzar la seua expertesa per a garantir que un referèndum se celebre de manera justa i imparcial”, assenyalen els professors universitaris, que afegeixen que van actuar per petició del Parlament de Catalunya, que aleshores tenia un “mandat vàlid”. Per tot plegat, i deixant clar que no es volen posicionar sobre la independència, han reclamat que es retiren els càrrecs contra els membres de la Sindicatura Electoral.

A finals d’octubre, la Fiscalia va sol·licitar dos anys de presó per un delicte d’usurpació de funció pública i nou mesos per un de desobediència a tots ells. Finalment, no va incloure en el seu escrit el delicte de malversació que es demanava al principi de la causa i que la jutgessa encarregada del cas ja va desestimar en concloure les diligències prèvies.

En l’escrit, la Fiscalia afirma que els cinc membres de la Sindicatura Electoral van signar resolucions tot i saber que el Tribunal Constitucional havia suspés les lleis aprovades pel Parlament per a crear aquesta figura.

Comparteix

Icona de pantalla completa