Diari La Veu del País Valencià
Els bombers alerten del repunt d’incendis en habitatges amb l’arribada del fred

El Consorci Provincial de Bombers de València ha alertat aquest divendres del repunt d’incendis en habitatges amb l’arribada del fred, a partir del mes d’octubre, una tendència ja apreciada en anys anteriors i que solament en novembre ha deixat 67 sinistres d’aquest tipus.

Entre gener i març de 2018 hi ha hagut 186 incendis en habitatges, nombre que ha descendit considerablement en els mesos estivals, amb 41 avisos per incendis d’habitatges en juny i 37 en agost, i ha augmentat en els mesos de més fred.

A més, s’ha constatat un repunt respecte a 2017 en alguns mesos, com ara els cinquanta avisos per incendis en habitatges de febrer de 2018 en comparació amb els quaranta de febrer de l’any passat. En març del mateix any es van rebre 59 telefonades mentre que en març d’enguany la xifra ha ascendit a 75.

El president del Consorci, Josep Bort, ha concretat que les principals causes d’aquestes emergències són elèctriques –per aparells en males condicions, sobrecàrregues i curtcircuits– però també estan darrere de nombrosos focs en la llar els aparells de calefacció, com a estufes, radiadors i xemeneies sense ventilació.

“Si estan en funcionament durant un temps perllongat i les portes i finestres estan tancades, es consumeix l’oxigen i es forma el mortal monòxid de carboni”, ha alertat Bort.

El Consorci ha insistit que “la prevenció és clau per a evitar aquestes situacions”, com ara revisar els aparells de combustió líquida o amb gas inflamable; col·locar detectors automàtics de fum; vigilar les fonts d’ignició, com ara les veles, i que s’apaguen sempre abans de ficar-se al llit.

Segons les últimes dades d’un informe presentat per la Fundació MAPFRE i l’Associació Professional de Tècnics de Bombers, l’any passat van morir 212 persones en incendis a l’estat espanyol per focs o explosions, ja fóra per cremades o inhalació de fums, en espais tancats o a l’aire lliure.

Comparteix

Icona de pantalla completa