Diari La Veu del País Valencià
Partits i entitats demanen la màxima diligència per a esclarir el crim del fundador de Lambda

Representants de partits com Podem, Compromís i Pacma, i diverses entitats, moltes d’elles relacionades amb el col·lectiu LGTBI, han expressat a través de les xarxes socials les seues condolences i tristesa pel presumpte crim de l’activista Fernando Lumbreras, fundador de Lambda València i a qui qualifiquen de “gran lluitador” pels drets socials.

El cos de Lumbreras va ser trobat aquest dimecres a la nit amb signes de violència al seu habitatge del carrer Julián Peña de València. Van ser uns veïns els que van alertar la Policia, que quan va arribar a la casa va trobar a l’activista mort, amb colps per tot el cos, i el domicili completament regirat.

Des de Podem València han lamentat la mort de Lumbreras, a qui qualifiquen com una “figura indispensable per a entendre els avanços en drets del col·lectiu LGTBI” a la ciutat. També de Podem, el seu secretari general al País Valencià, Antonio Estañ, ha assenyalat en el seu compte de Twitter que aquest és un “dia trist per a la societat valenciana” i envia tot el seu suport a Lambda i a la família de Lumbreras.

Des de Compromís, el síndic a les Corts, Fran Ferri, expressa la seua “immensa tristesa” pel succeït i revela que va parlar recentment amb ell arran de l’aprovació de la Llei LGTBI al Parlament valencià. “Estava molt content. Parlàvem que ja era hora d’una llei així. Ho deia qui havia dedicat la seua vida a lluitar pels nostres drets. Ànim a tots”, afegeix.

Compromís LGTBI ha usat igualment Twitter per a referir-se a Lumbreras com un “gran lluitador pels drets de les persones LGTBI que, amb la seua lluita, deixa un món més igualitari. Les nostres condolences als amics i amigues de Lambda i a la seua família”.

Per la seua banda, des del PSPV a la demarcació de València han comunicat la seua “tristesa” en conèixer la mort de Lumbreras. “La seua lluita sempre va ser la nostra”, asseguren, i traslladen el seu afecte a família, amics i a l’associació que va fundar. El PSPV s’ha sumat a aquest pesar i afirmen que l’activista deixa “un gran llegat en la lluita del col·lectiu LGTBI”. “Sempre en la nostra memòria”, conclou el missatge de Twitter.

Les Corts s’ha pronunciat en aquesta mateixa xarxa social per a enviar una abraçada a l’entorn de Lumbreras i se sumen al dolor per la seua mort. “Recordarem totes les coses noves que va fer en favor de la democràcia i el dret a voler en llibertat”.

L’alcalde Joan Ribó ha traslladat igualment les condolences a associació i moviment LGTBI per la mort d’un activista que qualifica d'”històric”. “El seu treball per la igualtat ens queda per a la posteritat”.

El partit PACMA ha lamentat també la mort de l’activista Lumbreras, al mateix temps que ha enviat una “forta abraçada” a la família i “molt d’ànim” en “aquestos moments tan foscos”.

La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de València, Isa Lozano, ha qualificat de “lamentable” la pèrdua de Lumbreras per a l’activisme pels drets i llibertats i ha traslladat l’afecte a tots els que el volien, mentre que l’expresident de Lambda i director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, ha assegurat que la seua lluita i memòria “ens acompanyaran sempre. Activista incansable, va ser un precursor quan era molt difícil ser visible”.

Altres dirigents històrics de Lambda com Luisa Notario i Toni Poveda s’han mostrat apesarats pel crim de Lumbreras i han recordat els anys de lluita al capdavant del col·lectiu que va ajudar a fundar.

Entre les entitats que han expressat les seues condolences, a més de Lambda, que ha confirmat el succés, es troben la Fundació Triangle, que ha mostrat el seu afecte als companys i família del “gran activista LGTBI històric” i ha demanat a la Policia la “màxima diligència” per a “aclarir aquest horrible crim d’una persona estimada per tot l’activisme LGTBI”; Galesh Famílies LGTB; Federació Estatal LGTB, i l’Observatori de l’Homofòbia, que també ha reclamat “una investigació per a aclarir la terrible tragèdia”, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa