Diari La Veu del País Valencià
Catalunya: la bellesa de l’interior condensada en 6 propostes

Aquesta suggeridora ruta t’acosta a la vida cultural de l’interior de Catalunya. Comença a la ciutat històrica de Vic i avança cap al sud per endinsar-te en una joia verda, el Parc Natural del Montseny. El camí s’obre pas fins a la muntanya de Montserrat, transita per un tram del Camí Ignasià, fa una aturada al projecte cultural de Món Sant Benet i acaba a la peculiar Muntanya de Sal de Cardona. I perquè també ho tinguis en compte, tens alguna sorpresa gastronòmica. Ara que saps tot això, quan vols començar-la?

VIC

Una ciutat mil·lenària

Vic és una ciutat mil·lenària, hi ha documents del segle IV a.C. que ja en parlaven. En aquell moment tenia un altre nom, Ausa, i era el centre de la tribu ibèrica dels ausetans. Aquí es posa en marxa aquesta ruta per Catalunya.

Fent la visita guiada pel centre històric que organitzen cada dis­sabte des de l’Oficina de Turisme, recorre­ràs els seus carrers i notaràs com transpira història per tots els seus racons. T’acostaràs al temple romà, construït al segle I d.C. i consagrat al culte a l’emperador, seguiràs el traçat de les muralles de Pere III i t’arribaràs a la catedral de Sant Pere, que té el campanar més alt de Catalunya d’estil romànic. El recorregut fa una parada obligada a la plaça Major, un dels emblemes del municipi. Avui la plaça està rode­jada de cases, però molt abans que s’hi construís la primera, aquesta esplanada ja acollia un mercat a camp obert. Encara s’hi continua fent el mercat cada dimarts i cada dis­sabte; és el centre de la vida ciutadana i l’escenari de tota mena d’actes i celebracions.

www.victurisme.cat

Cada dimarts i cada dissabte el mercat dóna vida a la plaça Major. / ACT

PARC NATURAL DEL MONTSENY

Un glop de natura

És com un petit tros de selva al cor de Catalunya. Les diferències d’humitat i temperatura dels diversos ambients, que van del clima mediterrani fins al més centreeuropeu i fred, converteixen el Parc Natural del Montseny en un espai amb una vegetació extraordinàriament rica, reconegut com a Reserva de la Biosfera. Compta amb 31 itineraris senyalitzats perquè els recorris al teu aire o, si ho prefereixes, cada diumenge s’hi organitzen itineraris guiats.

Després d’explorar el parc, pots fer un petit viatge cap a Sant Miquel de Balenyà, un petit poble de poc més de 1.200 habitants que acull les instal·lacions de Cervesa Montseny. Després de fer un passeig per les seves instal·lacions seguint el procés de fabricació, faràs un tast de les seves cerveses artesanals sense pasteuritzar, començant amb les varietats més suaus, acompanyat d’un pa amb tomàquet.

parcs.diba.cat/cervesamontseny.cat

El Parc Natural del Montseny està reconegut com un espai que és Reserva de la Biosfera. / ACT

SANT FRUITÓS DE BAGES

Cultural i deliciós

La calma envolta el monestir benedictí de Sant Benet de Bages, un dels conjunts monàstics de l’Edat Mitjana més ben conservats de Catalunya. En poc més de mitja hora en cotxe, has arribat fins aquí per fer una visita guiada per aquest monument que va ser propietat i residència d’estiueig del pintor català Ramon Casas, un dels impulsors del modernisme català. Hi descobriràs les pintures i il·lustracions de Casas que encara es conserven a l’espai.

El monestir s’integra en el projecte cultural Món Sant Benet. També en formen part la Fundació Alícia (és visitable), un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina impulsat pel xef Ferran Adrià, i l’Hotel Món, que disposa de dos excel·lents restaurants.

monstbenet.com

El monestir de Sant Benet de Bages és un dels conjunts monàstics millors conservats de l’Edat Mitjana. / ACT

MONTSERRAT

Ascensió sobre rails a Montserrat

Ara és el moment d’ascendir a la muntanya més popular de Catalunya, Montserrat. Agafaràs el tren cremallera, l’únic mitjà per accedir a la muntanya que et deixa al centre del recinte del santuari. Són 15 minuts de trajecte en què podràs gaudir d’una vista privilegiada i espectacular de la muntanya.

Gairebé com incrustat en un dels cingles de la muntanya, s’aixeca el monestir de Santa Maria de Montserrat. Aquest monestir benedictí es troba a 720 metres d’altura i hi viu una comunitat d’uns 80 monjos que dediquen la seva vida a l’oració, l’acollida i el treball.

Tot seguit, t’espera l’art al Museu de Montserrat, creat per Josep Puig i Cadafalch l’any 1929. Aquí disposes de fins a sis col·leccions ben diferents i més de 1.300 peces d’art.

www.abadiamontserrat.net

El tren cremallera és l’únc mitjà de transport per a pujar al santuari de Montserrat. / FGC

MANRESA

Passes espirituals

Després de gaudir de Montserrat, toca estirar una mica les cames recorrent un tram del Camí Ignasià. Aquesta ruta de pelegrinatge segueix els passos d’Ignasi de Loiola des de la seva casa natal en un palau d’Azpeitia, al País Basc, fins a Manresa. Són 183 quilòmetres en set trams que es poden fer en un dia, a peu o en bicicleta. La idea és que facis la darrera etapa que va de Montserrat a Manresa fins a la cova on va viure. Aquesta petita cavitat natural, crucial en la història del pensament ignasià, es pot visitar a l’interior del Santuari de la Cova que es va construir al mateix lloc segles més tard. És una petita joia cultural que val la pena que visitis perquè guarda retaules del segle XVII i al vestíbul té una escultura en bronze de Josep Llimona.

caminoignaciano.orgwww.manresaturisme.cat

A la cova on va viure Sant Ignasi de Loiola a Manresa s’alça ara un santuari. / ORIOL CLAVERA

CARDONA

Una muntanya de sal

Durant molts anys les Mines de Sal de Cardona van ser un dels jaciments de sal potàssica més importants del món. Avui, la muntanya salina i els túnels de la mina són un Parc Cultural que serveix per interpretar l’activitat humana i industrial que ha viscut aquest indret i la seva singularitat geològica. El teu viatge per Catalunya finalitza aquí, fent el recorregut per l’interior de la Muntanya de Sal a través d’unes galeries a 86 metres de profunditat.

Si vens amb nens, tens una visita teatralitzada on els germans Bartomeu els ensenyaran la troballa d’un nou mineral: una pedra que canviarà la història de la humanitat. Un cop a la superfície, coneixeràs tota la història de l’explotació de les sals de la Vall Salina de Cardona tot passejant per les instal·lacions mineres.

cardonaturisme.cat

La Muntanya de Sal de Cardona es pot visitar a través de les seues galeries. / ACT

Comparteix

Icona de pantalla completa