Diari La Veu del País Valencià
Igualtat rellança la campanya per a impulsar la compra de joguets sense estereotips de gènere

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, juntament amb el col·lectiu Lambda i amb la col·laboració d’estudiants de la Universitat Politècnica de València, ha engegat per tercer any la campanya publicitària per al Nadal que, sota el lema ‘El joguet no te gènere’, vol conscienciar la societat en la compra de joguets sense estereotips de gènere i educar en igualtat.

Així ho ha explicat el director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, qui ha indicat que una vegada més s’ha decidit recuperar aquesta campanya publicitària amb l’objectiu que les persones adultes i les empreses “no contribuïsquen a perpetuar estereotips de gènere en la compra de joguets” i com un pas més en la construcció d’una societat “igualitària, inclusiva i diversa on tinguen cabuda diferents sensibilitats”.

De Lamo ha incidit que els menuts, en els seus primers anys, estan lliures d’estereotips de gènere i que els comencen a fabricar al llarg del seu desenvolupament i a mesura que es fan majors. Tal com ha recordat, són les persones adultes les que determinen que un joguet siga per a xiquets o per a xiquetes.

En aquest context, ha assenyalat que els joguets exerceixen un paper fonamental en la creació d’estereotips de gènere “transmetent valors socials i culturals determinants per als futurs rols dels xiquets i les xiquetes”. Per aquesta raó, ha matisat el director general d’Igualtat en la Diversitat, adquireix “tanta importància el paper de les persones adultes a l’hora d’eliminar els estereotips en l’elecció dels joguets i de fomentar l’espontaneïtat dels xiquets i les xiquetes amb la finalitat d’ajudar a construir una major igualtat entre homes i dones”.

La campanya pretén, segons De Lamo, “visibilizar que els joguets no tenen gènere” i, al mateix temps, “propiciar un canvi perquè no es quede en una simple acció publicitària sinó que perdure com un hàbit que possibilite un canvi de mentalitat”. També es busca que la igualtat i la inclusió siguen “un compromís de tots i totes per a combatre els prejudicis que impedeixen avançar cap a una societat igualitària”, ha precisat.

Acció transversal

Respecte a la campanya, que es va a difondre en televisions, ràdio, xarxes socials i plataformes digitals, el director general d’Igualtat en la Diversitat ha assenyalat que es tracta d’una acció transversal que recorre els principals pilars en matèria d’igualtat: “La igualtat de gènere, la diversitat i el dret a jugar”.

En aquesta línia, De Lamo ha advertit que una de les bases sobre les quals es construeix i perpetua la igualtat és, precisament, l’originada per l’assignació de rols de gènere, que, de manera “tan explícita es pot observar en els joguets”. La campanya, a més, pretén fomentar la diversitat perquè “un xiquet pot jugar amb el que vulga i és responsabilitat de les administracions trencar les exclusions de gènere que després donen lloc a situacions d’assetjament”, ha indicat el director general.

De Lamo ha fet èmfasi en el dret universal de qualsevol xiquet a jugar i, com a tal, a fer-ho “sense perjudicis ni restriccions imposades per estereotips rancis”. Els joguets han d’afavorir “rols respectuosos amb els gèneres i estimular la cooperació igualitària” i no “tancar el xiquet o la xiqueta en un determinat paper”.

Sobre aquest tema, ha insistit que “si ajudem a enfortir els gustos de les xiquetes i els xiquets, siguen quins siguen, reforçarem la seua autoestima i els seus valors d’igualtat i, a més, fomentarem el joc sense exclusions per gènere”.

Comparteix

Icona de pantalla completa