Diari La Veu del País Valencià
María Inmaculada Pla relleva Francisco Potenciano en la direcció financera de les Arts

La Comissió Executiva del Patronat de la Fundació de les Arts ha aprovat nomenar María Inmaculada Pla Vilar com a nova directora general del coliseu d’òpera després que el fins ara responsable de l’àrea econòmica del teatre, Francisco Potenciana, anunciara el passat diumenge que abandonava el càrrec després de cinc anys per raons “personals i professionals”. L’elecció de Pla ha sigut avaluada i aprovada seguint els pautes establides pel procediment estipulat en aquestos casos per l’òrgan gestor del Patronat.

“Aquest relleu entra dins de la normalitat dels canvis estructurals que s’estan introduint a les Arts, d’acord amb el full de ruta previst per a una entitat pública que aspira a estar al servei de tots els valencians i valencianes oferint l’excel·lència operística i obrint-se a noves activitats en l’àmbit musical i escènic i al desenvolupament divulgatiu cultural”, ha apuntat la Comissió Executiva del Patronat del teatre d’òpera en un comunicat.

El passat diumenge, Francisco Potenciano va anunciar la seua intenció de deixar el càrrec de director general de les Arts. El fins aleshores responsable de l’àrea econòmica del coliseu va justificar la decisió adduint raons “personals i professionals”. Potenciano és funcionari de l’Ajuntament de Torrent des de 1989. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, en el seu currículum figura, a més, un curs superior en direcció pública de l’Institut Nacional d’Administració Pública i haver sigut professor associat de la Universitat de València en la disciplina de Matemàtiques Financeres.

L’elecció de Potenciano es va produir després que el Patronat de la Fundació creara la figura de director Econòmic i Financer per a fer-se càrrec de la gestió del pressupost del coliseu valencià i de les contractacions. D’aquesta manera, l’exintendent, Helga Schmidt –que posteriorment va resultar processada junt amb altres quatre persones per presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat–, va passar a ser la responsable únicament de la direcció artística del centre. L’Administració va explicar en el seu moment que per al lloc d’encarregat dels comptes de les Arts s’estava buscant un tècnic en matèria econòmica i de contractes, possiblement un funcionari.

L’activitat de Pla en aquesta nova etapa del coliseu estarà específicament vinculada a l’àrea financera i administrativa de les Arts. / GENERALITAT VALENCIANA

Així doncs, tres dies després el Patronat ha trobat una nova responsable per a assumir l’àrea financera. La nova directora general s’incorporarà al seu lloc de treball el pròxim 10 de desembre. “La seua aportació al nou projecte serà important per a treballar en la línia de consolidar la projecció, tant local com internacional, com un dels centres musicals de referència mundial”, ha destacat la Comissió Executiva del Patronat.

La institució ha agraït a Francisco Potenciano la tasca que ha desenvolupat durant els últims cinc anys amb la seua gestió economicofinancera i li reconeix la seua professionalitat al servei dels interessos de les Arts.

Inmaculada Pla

Inmaculada Pla és una professional amb àmplia experiència en la gestió pública, amb una reconeguda trajectòria en l’Administració i un gran compromís amb el País Valencià, a través de les activitats exercides en l’Administració durant anys, especialment en l’àrea de Cultura, ha ressaltat el Patronat.

Natural d’Artana (la Plana Baixa), és funcionària del grup A de l’Administració de la Generalitat des de 198, i el seu últim càrrec ha sigut el de secretària provincial del Servei Públic d’Ocupació Estatal de València. Té una dilatada experiència pública, exercida en les conselleries d’Obres Públiques; en la d’Empresa, Universitat i Ciència, i en la de Cultura, Educació i Ciència, amb la qual cosa s’assegura el seu alt grau de coneixement de l’administració i gestió. A més a més, és llicenciada en Dret per la Universitat de València i parla amb fluïdesa valencià, castellà i anglés. Té un Màster en Gestió de Qualitat i és funcionària del cos tècnic de l’Administració.

En els seus més de 30 anys de trajectòria professional ha ocupat llocs en l’esfera privada, en què va ser directora de serveis jurídics d’una gran empresa, però principalment ha treballat per a l’Administració pública, fet pel qual ha sigut valorada com a candidata idònia per a tirar endavant el projecte de les Arts.

El nou projecte de les Arts busca implicar i connectar amb la societat civil a través del coneixement i el gaudi de les arts escèniques i la música, al mateix temps que projectar una imatge de prestigi internacional i de reconeixement per part de la societat valenciana. Respecte a d’això, Pla Vilar va ser cap de secció de Fundacions (1993-94) i cap de l’àrea de Patrimoni Cultural de la Direcció General de Patrimoni Artístic (2001-02) durant la seua etapa en l’àrea de Cultura de la Generalitat.

L’activitat de Pla Vilar en aquesta nova etapa del coliseu estarà específicament vinculada a l’àrea financera i administrativa de les Arts, en la seua gestió tant ordinària com de les noves activitats de l’organització que estan previstes dins del pla estratègic les directrius del qual emanen del Patronat i de la Comissió Executiva.

Organigrama dels Arts

El Palau de les Arts compta amb “una sòlida base organitzativa i està conformat per un organigrama clar i precís en les seues funcions per a aconseguir l’excel·lència operística, l’eficiència de l’aprofitament dels seus recursos i la consecució dels objectius que permeten arribar on vol situar-se com a institució pública”, afirma la Comissió del Patronat.

Aquesta estructura organitzativa compta amb una direcció artística de reconegut prestigi internacional, que a partir de gener ocuparà Jesús Iglesias Noriega, i amb un equip de gestió “potent i diversificat”, que s’està formant ara, compost per una direcció general economicofinancera, una direcció d’optimització de recursos i una altra especialitzada en el desenvolupament de negoci. Amb la incorporació de María Inmaculada Pla Vilar a la Direcció General s’avança en el nou equip de gestió, amb Pierre Bouillard en la Direcció Adjunta d’Optimització de Recursos.

En breu, a través de convocatòria pública, és procedirà a acabar de completar aquest organigrama i dotar la institució d’una Direcció Adjunta de Desenvolupament de Negoci.

Comparteix

Icona de pantalla completa