Diari La Veu del País Valencià
València vol combatre l’odi a les xarxes socials

‘Controla’t a les xarxes!’. Amb eixe lema, la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València ha iniciat una campanya amb l’objectiu de combatre els discursos d’odi a les xarxes socials. El consistori apel·la a la responsabilitat de les persones usuàries per a evitar missatges que incomoden i resulten insultants, manipuladors i falsament informatius entorn a la diversitat. La campanya s’ha posat en marxa aquest dimarts a les xarxes socials a través de l’etiqueta #VLCvsODI i també compta amb cartelleria al mobiliari urbà de la ciutat.

Aquesta iniciativa vol conscienciar sobre els missatges discriminatoris als entorns digitals, on el seu funcionament permet una ràpida viralitat. A més, es recorda des de la Regidoria que si el missatge conté expressions que promoguen, justifiquen o inciten a l’odi, la violència i la discriminació per motius d’ideologia; religió o creences; situació socioeconòmica; ètnia; origen nacional; sexe; orientació o identitat sexual; gènere; malaltia i discapacitat es podrien denunciar.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha aprofitat la presentació de la campanya per a explicar que la futura Oficina per la No Discriminació, que obrirà l’any vinent, continuarà amb aquesta tasca de sensibilització, d’observatori i d’atenció i acompanyament a les possibles víctimes de delictes d’odi de la ciutat de València. La campanya incideix que els grups vulnerables a l’odi solen incloure persones sol·licitants d’asil i refugiades; persones migrants; persones negres; les comunitats de persones jueves i musulmanes; les persones gitanes i altres comunitats religioses, històriques, ètniques i lingüístiques minoritàries, i les persones LGBTI.

A més d’aquestos grups, es destaca també que les dones; les persones sense recursos; els menors i joves pertanyents a aquestos grups, i les persones amb diversitat funcional són especialment vulnerables a l’odi. La campanya, per tant, va adreçada a combatre aspectes com la gitanofòbia, l’antisemitisme, l’aporofòbia, la islamofòbia, la LGTBIfòbia, el racisme, el sexisme o la xenofòbia.

Isabel Lozano ha apuntat que amb aquesta campanya s’enceten tota una sèrie d’accions per a reflexionar junt amb la ciutadania sobre el paper de les xarxes. A més, la regidora ha dit: “Hem de tindre clar que la llibertat d’expressió no és un xec en blanc i que acaba quan comença la humiliació o el menyspreu cap a una persona o grup de persones pel fet de tindre unes determinades característiques o condicions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa