Diari La Veu del País Valencià
Quatre treballadors morts en 10 dies: la xifra que alerta del repunt de la sinistralitat laboral

Un operari mor després de patir una descàrrega elèctrica en la via fèrria de l’AVE a Silla (l’Horta Sud). Ferit un treballador en caure des d’una altura de sis metres en una granja de Vilafranca (els Ports). Mor un treballador asfixiat per una màquina en les obres de l’antiga discoteca Arena. Aquestos són només tres exemples dels nombrosos accidents laborals que han patit treballadors valencians el darrer mes de novembre. I és que, segons ha pogut comptabilitzar Diari La Veu –a l’espera de tindre dades oficials–, el darrer mes han mort almenys tres treballadors, i un més, com a mínim, ha resultat ferit.

Desembre no ha començat millor, i és que el passat dimarts dia 4 un treballador va morir en caure pel forat d’un ascensor a Gandia (la Safor). L’home, de 47 anys, no va respondre a les maniobres de reanimació cardiopulmonar avançada i va morir al lloc dels fets. Tant sindicats com responsables polítics han posat de manifest l’augment d’accidents laborals, especialment els mortals, que estan repuntant els darrers mesos. Les causes principals: la falta de polítiques preventives i l’augment de l’ocupació.

“És un escàndol. Només en 11 dies han mort 4 treballadors”, assenyala Dani Patiño, secretari d’Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO PV. Des del sindicat asseguren que estan en contacte directe amb Inspecció de Treball per a esclarir els fets, ja que en molts dels casos no estan clares les causes del sinistre.

Segons expliquen des del sindicat, en els accidents produïts els darrers dies se segueixen uns patrons molt marcats: o s’han produït en una xicoteta empresa mentre el treballador feia el seu treball quotidià o el treballador provenia d’una subcontracta per a una gran empresa. De fet, Patiño assegura que “en el darrer mes, la cadena de distribució més gran del País Valencià ha parit dos accidents mortals”. A més, segons CCOO, en tots els accidents coincideix que els mecanismes de protecció van ser insuficients, el treball s’estava realitzant en altura i en cobertes sense les mesures correctores adequades o va ser un accident de trànsit.

De les darreres dades oficials fetes públiques pel Ministeri de Treball s’extrau que entre gener i setembre al País Valencià hi va haver 41.582 accidents laborals, 2.848 més que en el mateix període de 2017. L’increment que més preocupa és el dels accidents mortals, que en els nou primers mesos de l’any ha passat de 49 en 2017 a 64 en 2018.

Des de CCOO expliquen que el major increment en els sinistres s’ha donat en el sector agrari i en la indústria. Segons assenyalen, els accidents han crescut un 18% mentre que la població exposada ho ha fet en un 4,57%, per la qual cosa des del sindicat consideren que “no hi ha una correspondència directa entre l’increment de treballadors i treballadores amb el grau de sinistralitat”.

Accidents in itinere

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, va presidir en novembre una reunió amb els serveis valencians i estatals de prevenció de riscos laborals, on es va insistir en la necessitat d’intensificar les campanyes de lluita contra els accidents laborals. Nomdedéu va explicar en les seues xarxes socials que els accidents s’han incrementat especialment en mobilitat.

De fet, segons les dades del Ministeri de Treball, entre gener i setembre hi va haver al País Valencià 17 accidents mortals in itinere, el doble que en 2017. En total hi va haver 5.514, el que suposa un augment de 507 accidents en comparació amb el mateix període de 2017.

Segons Nomdedéu s’han incrementat tant in itinere com en l’àmbit de mobilitat funcional. “Bàsicament perquè ha crescut el nombre de serveis que es presten en mobilitat”. “Paqueteria, menjar a domicili, reparacions, etc. En cotxes, furgonetes, motos i cada cop més les bicicletes, amb un agreujant: abans un lampista agafava la furgoneta i anava a fer un ‘aviat’ que duia en un ‘parte’ o en una llibreteta. Ara és una PDA, una tablet, el mòbil, etc., que no paren de sonar amb nous avisos, amb canvis de destí…”, lamenta el secretari autonòmic.

Per la seua banda, des de CCOO consideren que els darrers anys hi ha hagut un descens en la inversió empresarial en matèria preventiva així com en la formació i informació als treballadors i treballadores. També destaquen el repunt alarmant dels accidents in itinere, en molts casos per l’absència de plans de mobilitat sostenible i pels ritmes de treball també en el desplaçament.

Per tot això reivindiquen l’elaboració del desenvolupament reglamentari de la Llei de Gestió, Promoció i Modernització de les àrees Industrials com a eina preventiva i de participació i governança de les relacions laborals. A més, consideren que urgeix un pacte d’Estat en matèria de prevenció de riscos laborals. Per al cas concret dels accidents laborals al País Valencià, reivindiquen major dotació de recursos a l’INVASSAT i a la Inspecció de Treball.

Comparteix

Icona de pantalla completa