Diari La Veu del País Valencià
Les zones verdes promeses al PAI de Benimaclet no convencen el veïnat

El veïnat de Benimaclet ha tornat a posicionar-se en contra del Programa d’Actuació Integrada (PAI) de Benimaclet, que segons l’associació Cuidem Benimaclet segueix un model de ciutat basat en “l’especulació” i que posa en perill l’horta valenciana. Així s’han manifestat després que la promotora Metrovacesa, encarregada del PAI, presentara aquest dimarts a l’Ajuntament de València el projecte de construir dos torres amb 1.345 vivendes.

Des del consistori valencià, l’alcalde, Joan Ribó, ha exposat aquest dimecres que el PAI “és un projecte que té una part positiva i que inicialment respecta parts importants del debat amb les associacions de Benimaclet”. No obstant això, Ribó ha subratllat que l’edificabilitat del projecte “s’haurà de canviar, revisar, estudiar, analitzar, etc., ja que necessita un retoc i una millora de forma substancial”.

La promotora immobiliària s’ha negat a disminuir el nombre de vivendes, tal com va demanar el veïnat, i ha indicat que el PAI estarà parcel·lat en tres anys. Des de Metrovacesa han assegurat que les dos torres, que comptaran amb 30 altures, permeten concentrar l’edificabilitat i alliberar sòl per a horts urbans i jardins. Tot i això, Cuidem Benimaclet ha rebutjat el plantejament de Metrovacesa i ha mostrat la seua voluntat que siguen els mateixos habitants els que decidisquen.

Les vivendes estan projectades als dos extrems del PAI, al costat de l’avinguda de Catalunya i el carrer d’Emili Baró. La promotora ha apuntat que el 30% de les vivendes seran de promoció pública i, a més, es preveu la cessió de sòl a l’Administració pública per a construir un centre escolar i equipaments esportius.

Per a poder portar endavant el projecte per la via ràpida, Metrovacesa, que és propietària del 40% del sòl, ha d’arribar a un acord en els tres pròxims mesos amb la resta de propietaris fins a arribar almenys a un 51%. Urbem, que tenia la condició d’agent urbanitzador abans que l’Ajuntament la considerara caduca l’any passat, compta amb la propietat del 27% del sòl i la resta de sòl està repartit entre diferents promotores, un fet que fa més complicat arribar a un acord en eixe curt període.

Des de Cuidem Benimaclet, que va nàixer per a fer front col·lectivament a l’edificabilitat del PAI, ja s’han mostrat les prioritats del veïnat respecte al plantejament urbanístic. Així doncs, han indicat el seu interés de mantindre el caràcter de poble i de preservar el patrimoni històric, que inclou les alqueries, els camins rurals i les séquies. Així mateix, han expressat la seua voluntat de mantindre el règim actual del sòl rural i no convertir-lo en urbanitzable, i també han recordat que volen un canvi en el model urbanístic, més adreçat cap a un model de ciutat sostenible.

Comparteix

Icona de pantalla completa