Diari La Veu del País Valencià
Les localitats de l’entorn de Cofrents s’uneixen per a rebutjar un hipotètic tancament de la central nuclear

Els municipis de la Vall de Cofrents-Aiora, així com Requena (la Plana d’Utiel-Requena) i el manxec Almansa, han mostrat aquest dimarts la seua “preocupació i rebuig” a un hipotètic tancament de la central nuclear de Cofrents.

“Aquest fet tindria un impacte devastador en les poblacions properes. Es perdrien més de 1.000 ocupacions directes i altres 1.000 indirectes, de manera que més de 2.000 famílies que treballen i depenen de la central es veurien seriosament afectades”, han assenyalat els municipis en un comunicat. Això suposaria “un impacte dramàtic sobre el 20% de la població d’aquesta comarca de l’interior” valencià, en un moment en què “és urgent lluitar per a evitar el despoblament” en aquestes zones.

Segons recorden, la central de Cofrents “és una de les principals indústries de la Comunitat i és el motor socioeconòmic de la Vall d’Aiora-Cofrents”. De fet, “la seua àrea d’influència s’estén a les poblacions d’Almansa i Requena”. “A més, contribueix amb impostos locals i autonòmics a la generació de riquesa en una zona que no disposa d’altres importants nuclis empresarials”, agreguen.

Els municipis recorden que en altres països les centrals nuclears com aquesta tenen permisos d’operació fins als 60 anys i, juntament amb les energies renovables, “són una font equilibrada d’electricitat que no emet CO2“. Açò “ajuda a lluitar contra el canvi climàtic i a intentar complir amb els objectius del protocol de Kyoto”.

A més, subratllen que el de Cofrents és el quart reactor més modern del parc nuclear espanyol i entenen que “quan s’haja de produir el tancament del parc nuclear per l’obsolescència d’aquest, ha de ser ordenat i també just per als municipis d’influència de les centrals, amb criteris homogenis”.

“Un tancament sobtat i no planificat impossibilitaria una transició equitativa en els entorns de les centrals. Per això és imprescindible que siga ordenat, que s’aprove i s’execute un pla real i efectiu de dinamització empresarial en les zones d’influència”, han alertat.

Des dels municipis de Cofrents, Xalans, Xarafull, Teresa de Cofrents, Zarra, Aiora, Cortes de Pallars, Almansa i Requena es fa una crida als dirigents autonòmics i estatals perquè “se cerque el consens entres tots els grups polítics en matèria d’energia i perquè siguen conscients dels beneficis que la central de Cofrents genera en la seua zona d’afecció”.

Així mateix, sol·liciten que continue en funcionament mentre el Consell de Seguretat Nuclear certifique la seua seguretat i “que no es produïsca el seu tancament de forma anticipada i injusta”.

El passat més de febrer, el Senat ja va rebutjar instar el govern espanyol a tancar la central de Cofrents en 2021. Aquest rebuig responia a una moció d’Unidos-Podemos per la qual instava el govern estatal a desmantellar la central nuclear de Cofrents en 2021 perquè és “innecessària”.

Comparteix

Icona de pantalla completa