Diari La Veu del País Valencià
El veïnat de València creu que la massificació turística encara reporta més beneficis que perjudicis

La percepció del turisme per part de la ciutadania és un poc agredolça. Tot i que, tal com va subratllar aquest dilluns el regidor de l’Ajuntament de València Carlos Galiana, un 92,5% de la població considera que el turisme resulta més bé beneficiós per a la ciutat, una anàlisi de la resta de dades del baròmetre municipal d’opinió pública pot mostrar el contrapunt. En eixe sentit, un 93% del veïnat creu que a la capital del Túria hi ha molt o prou turisme i un 41,3% dels entrevistats pensa que el nombre d’habitatges turístics ha augmentat respecte a l’últim any.

Entre els beneficis del turisme que percep la ciutadania, segons l’enquesta del baròmetre municipal fet públic aquest dilluns, es troben la promoció de la imatge de la ciutat a la resta del món (amb un 89,2% de la població d’acord), l’aportació de diners a l’economia de la ciutat (86,7%), la creació de llocs de treball (86,3%) i la contribució al creixement de l’oferta cultural (82%). A més, un 56,6% de les persones enquestades opina que els turistes a la ciutat són tan cívics com els residents i un 15% pensa que són més cívics encara. De fet, un 44,9% no troba cap conducta incívica entre els turistes.

D’altra banda, l’augment del nombre de turistes a la ciutat també queda patent a l’estudi. Un 34% dels enquestats troba que hi ha prou turisme a la ciutat i fins a un 59% exposa que hi ha molts turistes. Tot i el civisme que percep la ciutadania, un 18,6% considera que el principal comportament incívic observat per part dels turistes és el consum d’alcohol al carrer i un 10%, el soroll.

Els principals problemes percebuts

Entre alguns dels problemes que es desprenen del turisme, segons la percepció de la població de València, està l’increment de la contaminació acústica i ambiental (amb un 47,2% de la ciutadania d’acord), la massificació (53,7%) i l’augment del preu dels lloguers d’habitatge (63,1%). En aquest últim punt, el baròmetre municipal destaca els districtes on el veïnat ha observat algun habitatge d’ús turístic, que s’ubiquen principalment al centre (Ciutat Vella, l’Eixample, Extramurs i la Saïdia) i la franja costera (Poblats Marítims, Camins al Grau i Algirós).

Si es pregunta a la ciutadania per la idea de compartir barri amb els turistes, un 51,5% del veïnat no voldria tindre’n més i un 16,8% opta perquè hi haguera menys turistes a la seua àrea. Només a un 22,4% de la ciutadania li agradaria que hi haguera més turistes al seu barri.

L’enquesta també pregunta per un dels principals reptes turístics que han d’afrontar les grans ciutats. En ser preguntades pels apartaments turístics, el 37,8% de les persones enquestades assenyala que els habitatges d’ús turístic ocasionen prou o moltes molèsties, mentre que per a un 59,6% ocasionen poques o cap molèstia. Pel que fa a la gestió de l’Ajuntament de València respecte als apartaments turístics, un 35,8% la troba adequada o molt adequada enfront d’un 28,1% que pensa que és mala o molt mala.

Els atractius turístics més destacats

Segons l’opinió de la població, els principals atractius turístics de la ciutat de València són la Ciutat de les Arts i les Ciències (amb un 25%); el passeig marítim i les platges (20,3%); el centre històric, els monuments i el patrimoni històric (18,4%); el clima (16,3%), i les Falles (7,1%).

Comparteix

Icona de pantalla completa