Diari La Veu del País Valencià
Marzà espera que la predisposició del Ministeri de Cultura es traduïsca en més pressupost

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha supeditat l’augment de l’aportació del govern espanyol al Palau les Arts i a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) al fet que s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2019. En cas contrari, “caldrà mantindre-la”. “Si hi ha pressupostos de 19, s’augmentarà i si no, doncs no, perquè els diners no és pintar-los només”, ha sentenciat. Davant d’aquestes afirmacions, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha afirmat que “és necessari que la bona predisposició del Ministeri de Cultura es traduïsca en un augment efectiu de pressupost als principals instruments culturals valencians”.

El ministre ha visitat aquest dissabte el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí de València, l’IVAM, i té previst acudir també al Centre d’Art Bombes Gens i, finalment, a l’estrena de l’òpera de Mozart La Flauta Màgica en el Palau de les Arts.

Sobre les Arts, Guirao ha explicat que el Ministeri aporta 600.000 euros, una quantitat que ha qualificat d'”insuficient” en relació “al projecte del Palau i a altres institucions similars on està el Ministeri”. “Si hi ha pressupostos del 2019, s’augmentarà la participació i si no n’hi ha, doncs caldrà mantindre-la”, ha assenyalat el ministre.

El conseller ha constatat que “el canvi d’actitud dels nous responsables de Cultura estatals” és evident, atés que “en quatre anys el ministre de Cultura de l’anterior govern no s’havia interessat ni per visitar l’IVAM ni per assistir a l’estrena d’una temporada de les Arts”. “El ministre Guirao ho ha fet, igual que fa unes setmanes també va mantindre una reunió molt productiva amb mi en matèria cultural”, ha afegit el conseller.

Marzà ha posat en relleu que “la bona predisposició és innegable”, però ha subratllat que “ara el que fa falta és que la voluntat es convertisca en fets i que es traduïsca en un augment efectiu de pressupost estatal als principals instruments culturals valencians”.

El Ministeri al Patronat de les Arts

Aprofitant la visita del ministre, Marzà ha recordat que “els seients reservats als representants del Ministeri de Cultura i l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM)” en el Patronat del Palau de les Arts “seran ocupats prompte i la incorporació d’aquestos es farà efectiva en la convocatòria del pròxim patronat”.

Preguntat sobre qui ocuparà eixos seients, Vicent Marzà ha apuntat que s’està “parlant” però ha avançat que estarà “segur” la directora general de l’INAEM, Amaya de Miguel, “i alguna persona més”.

En aquest sentit Guirao ha explicat que la voluntat de donar suport a les Arts l’estan demostrant amb la voluntat “d’entrar en el Patronat, que és una vella reivindicació que no s’havia fet fins ara”. Així, ha destacat que ha fet coincidir la seua visita a València “amb l’inici de la temporada per a donar-li més significació al suport al Palau”.

Pressupost de l’IVA

Durant la visita a l’IVAM, Marzà ha assenyalat “els principals girs” que se li han donat a l’IVAM durant aquesta legislatura “per a augmentar visitants i activitats i per a obrir-lo a la ciutadania”. A més, ha assenyalat el treball que s’està realitzant en el context de la preparació del 30 aniversari del museu, que arrancarà en 2019. En aquest sentit, Marzà ha recordat l’augment de pressupost en un milió d’euros respecte a l’any 2018, “sense oblidar que des de 2015 l’increment ha sigut de 2,5 milions per part de la Generalitat”.

Quant als diners que destina el govern espanyol a l’IVAM, el titular de Cultura ha posat en relleu que “ocorre el mateix que amb el Palau, si hi ha pressupost de 2019, es podrà apujar, si no, no es podrà pujar”. Així mateix, ha criticat que “el govern del PP va tindre set anys per a augmentar la dotació del Palau de les Arts”. “Hi havia govern municipal i autonòmic del mateix signe, i igual amb l’IVAM”, ha assenyalat.

Inquirit sobre la possibilitat que el Ministeri de Cultura també entrara a formar part del consell rector del centre valencià d’art modern, Guirao ha indicat que “el funcionament dels consells rectors dels museus és diferent del dels teatres o el Palau” però, en qualsevol cas, ha assenyalat que ho parlaran amb ells.

Comparteix

Icona de pantalla completa