Diari La Veu del País Valencià
Agricultura prohibeix urbanitzar a Les Moles i dificulta el projecte d’Intu Mediterrani

La Conselleria de Medi Ambient ha assenyalat el paratge natural de Les Moles, a Paterna, com a àrea d’interfase agrícola-forestal no urbanitzable i d’especial protecció després de presentar proposta de modificació del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Túria, que es troba en un procés d’exposició pública des de dilluns.

Si finalment la proposta del departament d’Elena Cebrián tira endavant, Intu Mediterrani tindria serioses dificultats per a tirar endavant. Almenys a Paterna i amb les dimensions que proposa l’empresa britànica promotora del projecte. I és que en els plans de l’empresa britànica entrava que part del macrocentre comercial se situara a Les Moles.

Ara amb el PORN, l’únic ús que es podrà donar a Les Moles és la conservació dels valors naturals, paisatgístics i culturals compatibles amb activitats de tipus agrícola, ramadera, forestal, cinegètica i d’ús públic ordenat. Com a única excepció es contempla la mineria i no es consideren compatibles tots els usos que comporten una degradació del medi ambient.

La primera a celebrar la proposta d’Agricultura ha sigut la Coordinadora per la Protecció de Les Moles que ha agraït en un comunicat que Medi Ambient no haja “cedit a les pressions de grans multinacionals” i “haja decidit governar per a la ciutadania”. Segons explica la coordinadora, Les Moles inclou les partides del Rabosar, la Cova de la Mel, el Ciscar i els Pixadors. Es troba en el terme municipal de Paterna i representa una àrea forestal i de sòl agrícola amb una superfície de 471 hectàrees de sòl rústic no urbanitzable.

Es tracta d’una zona d’alt interés per a l’oci en família compatible amb els objectius de conservació i millora de l’espai natural. El paratge es troba en una zona privilegiada, a pocs quilòmetres de València, enmig del futur Anell Ciclista de l’Horta i ben comunicat per metro amb la capital. Les Moles són un dels principals pulmons verds de la comarca de l’Horta Oest, amb boscos de pi blanc, estrats arbustius com llentiscle i coscolla, i formacions fluvio-alveolars en la zona dels barrancs d’En Dolça i Travessat. A més, el paratge natural ara inclòs en el Parc Natural del Túria alberga en el seu interior una important varietat de mamífers com raboses, esquirols, conills, llebres, eriçons, teixons i una varietat molt important d’ocells com abellerols, mussols i puputs, entre d’altres.

Per als representants de la Coordinadora, disposar d’un bosc periurbà de les característiques del qual hi ha a Les Moles “és un privilegi del qual, gràcies a Medi Ambient podran gaudir els habitants de la comarca”.

S’acumulen les dificultats per a Intu Mediterrani

Amb el PORN del Parc del Túria, agricultura posa un impediment més a la creació del macrocentre comercial Intu Mediterrani. Un projecte que no agrada als consellers de Compromís i que ha acabat trencant el govern de Paterna. Aquesta trava, però, no és l’única, ja que fa un mes la Conselleria d’Economia va accelerar el Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova), que també frena les aspiracions de l’empresa britànica a Paterna.

Es tracta d’una normativa que regula l’establiment de superfícies comercials i delimita les seues característiques i extensió. El Patsecova porta més de dotze anys en procés i des de la direcció general de Comerç asseguren que, quan el Botànic va arribar a les institucions, estava pràcticament per començar. Ara, la seua aprovació està prevista per al 26 d’abril, i des d’Economia estan segurs que Intu Mediterrani no podrà superar tots els tràmits administratius que necessita abans d’eixa data.

En aquestos moments, el projecte està sent analitzat en la Conselleria d’Habitatge i ha de passar després per Medi Ambient, on haurà de passar l’examen mediambiental que ja va suspendre una vegada.

Comparteix

Icona de pantalla completa