Diari La Veu del País Valencià
El Tajo-Segura i el pesquer de Santa Pola enterboleixen la relació entre el Consell i la Moncloa

L’entrada inesperada de Pedro Sánchez a la Moncloa el passat mes de juny va suposar per al govern del Botànic l’oportunitat de recuperar les relacions amb l’Estat que abans, amb l’executiu de Mariano Rajoy, eren quasi inexistents i a colp de recurs judicial. De fet, gran part de les mesures que el govern valencià va aprovar en el moment en què el PP es trobava a la Moncloa van quedar bloquejades a través de recursos d’inconstitucionalitat. Amb el canvi de color polític a l’executiu espanyol, s’obria una nova etapa política tant per als socialistes valencians com per als membres de Compromís, atés que van dipositar moltes expectatives en ell, especialment en aquelles matèries que el govern de Rajoy s’oposava per qüestions ideològiques.

En aquestos darrers mesos, s’ha produït una reconciliació entre els dos governs malgrat que diversos sectors de la coalició valenciana es troben molestos per l’actitud que ha adoptat Sánchez –de moment ha decidit ajornar aquest tema– en una de les reivindicacions més rellevants del govern valencià: la necessària reforma del model de finançament. No obstant això, aquesta última setmana de novembre ha sigut una de les més crítiques des de la formació del nou govern socialista per dues qüestions que afecten de primera mà la societat valenciana: el transvasament Tajo-Segura i el pesquer de Santa Pola retingut a Líbia esperant un port segur on poder desembarcar els migrants rescatats de la mar.

El primer assumpte ha deixat fins i tot desconcertats als socialistes, ja que no esperaven que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, autoritzara finalment un transvasament de sols 7,5 hectòmetres cúbics destinats únicament al proveïment humà, deixant amb pocs recursos els agricultors de la conca del Segura. Des del primer moment, el portaveu de la formació del puny i la rosa, Manolo Mata, ja va mostrar el seu rebuig i va sol·licitar una reunió amb Ribera.

Aquest, però, no ha sigut l’únic pas, ja que el Consell ha decidit presentar un recurs contra aquesta decisió, tal com va confirmar Puig en la sessió de control d’aquest dijous i Oltra va ratificar aquest divendres en roda de premsa. “El transvasament Tajo-Segura és irrenunciable per a assegurar recursos davant la deficiència hídrica a Alacant, no solament per a aigua de boca sinó també per al reg agrícola”, va assegurar la vicepresidenta.

De l’Aquarius al Madre de Loreto

La imatge del vaixell Aquarius atracant al port de València el passat 17 de juny va pegar la volta al món amb missatges de solidaritat i humanitat després que altres països com Malta i Itàlia tancaren les portes de les seues fronteres. Va servir per a donar un toc d’atenció a les polítiques europees que s’estan aplicant en matèria de refugiats. Aquesta acció es va dur a terme gràcies a la insistència del Consell i també de l’Ajuntament de València amb el vistiplau de Sánchez. Uns mesos després, els fets s’han tornat a repetir i de nou un grup de persones reclamen asil i no tornar al seu país d’origen (en aquest cas Líbia) per les condicions en què es troba, però amb un element diferent: l’executiu de Sánchez no ho veu tan clar.

La negativa, de moment, del govern espanyol a rebre els migrants rescatats pel pesquer de Santa Pola Nuestra Madre de Loreto ha deixat en una posició complicada el president del Consell, Ximo Puig. Encara que en aquest assumpte el cap del Consell no ha entrat a qüestionar la tasca dels seus companys a Madrid, Oltra sí que ho ha fet: “A mi a aquestes altures de la vida no em sorprén res”, va indicar aquest divendres per a dir seguidament que espera que el govern de Sánchez recule i permeta que el pesquer de Santa Pola arribe a un port valencià amb els 12 migrants a bord.

En aquest sentit, les recents declaracions del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, i les de la vicepresidenta, Carmen Calvo, no han servit per a justificar de manera sòlida la seua postura, i més en uns dies en què Borrell ha estat en el punt de mira per la polèmica sobre la multa de 30.000 euros que la Comissió Nacional del Mercat de Valors li ha imposat per la venda d’accions d’Abengoa. De fet, el grup de Compromís al Congrés va demanar fa uns dies la compareixença de tots dos perquè expliquen “l’absència” de l’executiu en la gestió de la crisi.

Aquest divendres Calvo tampoc va donar una resposta concreta a aquest assumpte i es va limitar a dir: “Ens preocupem de manera especial per les condicions en què estan per ser un pesquer espanyol, però hem de complir les normes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa