Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol garanteix l’alliberament de l’AP-7 i la seua gratuïtat

El secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Foment, Javier Izquierdo, ha anunciat aquest divendres que en 2019 es licitaran les obres del ramal sud d’Oliva que connectaran la N-332 amb l’AP-7, una vegada culmine l’aprovació del nou projecte, que s’ha de modificar davant el “canvi d’escenari” que suposarà la liberalització de l’autopista l’1 de gener 2020.

Així ho ha avançat després de mantindre una reunió amb la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, per a estudiar el document elaborat per la Conselleria que planifica les deu connexions que necessitarà l’AP-7 en el País Valencià quan acabe la concessió, el 31 de desembre de 2019. Inicialment el projecte de connexió entre l’AP-7 i Oliva contemplava una “platja de peatges” en la localitat, un plantejament que ara s’adaptarà a “l’escenari radicalment diferent” que s’obri amb a liberalització de l’AP-7.

En aquest sentit, Izquierdo ha volgut deixar clar que és una “certesa” que l’AP-7 estarà lliure de peatges l’1 de gener 2020, quan vença la concessió, igual que l’AP-1, que aquest dissabte, 1 de desembre es convertirà en la primera autopista que deixa de cobrar peatge i torna a l’Estat. S’obri així un “nou escenari de treball” en el qual l’AP-7 serà “lliure”, de manera que moltes de les connexions que Conselleria va plantejar quan era de pagamen ara s’han de “reavaluar”. “Els plantejaments canvien i les dues administracions hem de seure a treballar coordinadament”, ha apuntat. En tot cas, el secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Foment ha assegurat que existeix una “sintonia molt raonable” amb algunes de les solucions plantejades per la Generalitat.

12 milions per a conservar el tram valencià de l’AP-7

A més, Izquierdo ha explicat que la conservació de l’AP-7 serà assumida pel Ministeri de Foment i ja s’estan redactant els plecs per a abordar la licitació de la conservació. Són diversos trams, un en cadascuna de les quatre demarcacions afectades, de l’ordre que 4 milions d’euros el tram, 16 en total, 12 al País Valencià.

Aquesta serà una de la qüestions que “en breu” es licitaran també per a garantir que l’1 de gener de 2020, quan l’autopista siga lliure, estiga garantit que la conservació s’escomet “amb total normalitat”, directament des de la direcció general de carreteres.

En aquest punt, preguntat per com assumirà Foment la conservació de les autopistes una vegada siguen lliures, Izquierdo ha assenyalat que “en el conjunt d’Espanya és una deterioració significativa de la xarxa de carreteres, fruit de molts anys de desinversió”. No obstant això, en els nous Pressupostos, “per primera vegada en anys la partida destinada a conservació de carreteres estarà per damunt de la destinada a nova construcció”.

En tot cas, el govern espanyol el que vol és obrir un “debat” sobre aquest tema perquè siga el Congrés dels Diputats qui acorde una fórmula de solució “consensuada” i que ha de ser “homogènia” en el conjunt de l’estat espanyol, per a evitar les situacions de “desequilibri” actuals en les quals en unes autonomies es paguen peatges elevats i en unes altres és gratis.

El govern espanyol, ha dit, està en fase d'”escolta” i, de moment, no ha plantejat cap proposta, cosa que al seu entendre, ha de fer el Congrés dels Diputats després d’una “reflexió” que li permeta idear fórmules per a “garantir la sostenibilitat de les carreteres”.

Ampliació de la V-21

Izquierdo també ha confirmat aquest divendres que l’ampliació de la V-21 comptarà amb tres carrils i el tercer es reservarà a autobusos i vehicles d’alta ocupació (VAO) –tal com demanava la Generalitat–. Però s’ha dissenyat una fórmula que reduirà en un terç l’afecció a expropiacions d’horta, atenent les consideracions del Pla d’Acció Territorial de l’Horta que ha aprovat aquest divendres el Ple del Consell.

A més, han explicat també que es “minimitzarà impacte en l’horta reduint la zona d’expropiacions”. Segons ha explicat, la llei de carreteres exigeix expropiar 8 metres i el Ministeri ha decidit incorporar en eixos 8 metres els camins d’accés a les hortes –que inicialment s’havien de fer per fora del domini públic–. D’aquesta manera, “es redueix l’afecció de les expropiacions un terç del conjunt de la superfície de l’actuació de la V-21”.

Izquierdo ha defensat la necessitat que la V-21 compte amb tres carrils “per seguretat” i “per a garantir les alternatives de transport que proposa la Generalitat” però, al mateix temps, ser “tan sensibles com siga possible a les demandes de conservació de l’horta reduint l’afecció un terç de l’inicialment previst”.

Comparteix

Icona de pantalla completa