Diari La Veu del País Valencià
Mongolia acata la decisió de cancel·lar el seu espectacle però considera que és una gran equivocació

L’espai Rambleta ha decidit cancel·lar aquest divendres l’espectacle Mongolia sobre hielo després de les amenaces proferides pel grup d’extrema dreta España 2000. Les reaccions no s’han fet esperar, i menys la dels humoristes de Mongolia, que consideren que la decisió de l’espai “és una gran equivocació”. No obstant això han assenyalat que l’acaten i que no actuaran si no es pot garantir la seguretat del públic i dels treballadors de La Rambleta.

“Ens sembla una greu equivocació en una democràcia que vulga ser digna d’aquest nom”, assenyalen els humoristes en un comunicat fet públic a la seua pàgina web, on asseguren que no comprenen que les autoritats no siguen capaces de garantir la seguretat. En aquest sentit consideren “inimaginable en una societat democràtica que les amenaces d’un xicotet grup violent i intolerant force la suspensió d’activitats culturals de forma continuada sense que les autoritats actuen per a evitar-ho”.

Els humoristes consideren “incomprensible que un país capaç de garantir la seguretat en Mundials de futbol, Jocs Olímpics i ara fins i tot en la final de la Copa Libertadores d’Amèrica siga incapaç de garantir-la en un espectacle de dos humoristes en un teatre de titularitat municipal modern i d’excel·lència”.

Així, lamenten que la decisió de La Rambleta no és un fet aïllat i recorden el cas de la cancel·lació de l’espectacle de Dani Mateo per amenaces també d’España 2000. “Cada suspensió reforça els intolerants, que veuen complits els seus objectius i s’embraveixen davant la següent campanya; afebleix la democràcia, i erosiona els seus principis fonamentals”, insisteixen.

En la seua opinió “és inconcebible que en una democràcia liberal de la Unió Europea un minúscul grup d’ultradreta es crega en el dret, a través d’amenaces violentes, de decidir la programació d’una sala de teatre de titularitat municipal i que, a més, les autoritats li ho consenten de forma reiterada”. Tot i això, apunten que no és un problema de València sinó del conjunt de l’estat espanyol.

Al comunicat, els humoristes fan una crida a les autoritats “perquè l’espectacle Mongolia sobre hielo puga programar-se en una altra data en La Rambleta amb totes les garanties de seguretat, com és la voluntat expressada pels seus programadors i per tot l’equip de Mongolia”. Per la seua banda, l’Ajuntament de València ha assegurat que l’espectacle es farà a la ciutat, però no han concretat encara ni lloc ni data.

Comparteix

Icona de pantalla completa