Diari La Veu del País Valencià
L’Open Arms atén els migrants del pesquer de Santa Pola i alerta que la seua salut ha empitjorat

Un vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms ha arribat hui al pesquer de Santa Pola, Nuestra Madre de Loreto, per a donar assistència mèdica a les 12 persones rescatades ja fa més de 8 dies. Els migrants fugien de les llanxes de les autoritats líbies que perseguien les pasteres amb les quals tractaven d’arribar a Europa.

Tot i que en general els migrants es trobaven en bon estat de salut quan van ser recollits pel pesquer, Proactiva Open Arms assegura que després d’una setmana de temporal “s’han aguditzat els casos de debilitat i esgotament” i, per tant, “l’assistència mèdica a les persones a bord és una prioritat”.

En aquest sentit, el fundador de l’ONG, Òscar Camps, ha apuntat en el seu compte de Twitter que els migrants han “suportat 7 dies en la coberta del pesquer”, 5 d’ells amb un fort temporal, motiu pel qual la seua salut ha empitjorat tan ràpidament

De fet, un dels 12 migrants que estan a bord del pesquer serà traslladat en helicòpter a Malta per problemes mèdics, concretament per deshidratació. Fonts de l’ONG Proactiva Open Arms han informat Europa Press que el Centre de Coordinació de Malta ha aprovat l’evacuació d’aquest migrant, després que així ho sol·licitara l’ONG a les autoritats malteses després d’atendre’l. El vaixell es troba en zona SAR (de cerca i rescat) de Malta i per això requereix la seua autorització, segons han precisat les mateixes fonts.

Per la seua banda, el govern espanyol va instar dijous el pesquer a desembarcar a Líbia, que, segons assegura, és un port segur per a rebre provisions. Aquesta afirmació contrasta amb les recomanacions que el mateix govern espanyol dóna als ciutadans, als quals recomana no viatjar a Líbia perquè no és un país segur.

Aquest divendres, però, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha afirmat que “el govern [espanyol] no diu quin port és el més segur i proper” al qual s’ha de dirigir aquest vaixell pesquer i ha deixat la pilota en mans de la Unió Europea. Els ports més propers al pesquer, que segons Calvo continua navegant i pescant, són els d’Itàlia, Malta i Líbia. De fet, l’executiu espanyol assegura que ja ha parlat amb les autoritats d’eixos tres països perquè no hi haguera “cap problema o risc per a la tripulació i els emigrants”. No obstant això, ha aclarit que “si en algun moment un òrgan comunitari té alguna cosa a dir, que ens diga o que diga al pesquer espanyol a quin port s’ha de dirigir que siga segur”.

Ni Médicos Sin Fronteras ni la Comissió Europea consideren que Líbia és un país segur per a “refugiats, migrants i sol·licitants d’asil, un fet que ha sigut reconfirmat per ACNUR aquest setembre”. Per la seua banda, Save the Children demana a l’executiu de Sánchez que inste Malta i Itàlia, els dos països més propers en aquestos moments a la ubicació del pesquer, a obrir les seues portes al vaixell de Santa Pola.

Comparteix

Icona de pantalla completa