AVA-Asaja prepara accions de protesta a causa de la "calamitosa situació" en què es troba la campanya citrícola

L'agrupació agrària xifra les pèrdues en més de 163 milions d'euros
/ València
29 novembre 2018 01:00h
L\'associació assenyala que es dirigirà tant a la consellera d\'Agricultura, Elena Cebrián, com al president de la Generalitat, Ximo Puig, per a sol·licitar la seua màxima implicació en la cerca de solucions.

La sectorial citrícola de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) va decidir, durant una reunió celebrada en la vesprada de dimecres, iniciar la preparació d'accions de protesta per a reclamar mesures que permeten contrarestar "la calamitosa situació en què es troba sumida en aquestos moments la campanya citrícola en el capítol relatiu a les rendes que perceben els citricultors". 

En un comunicat, l'organització agrària assegura que l'exercici taronger s'està saldant amb resultats desastrosos per als productors valencians de cítrics, que ja acumulen, fins al moment, unes pèrdues de més de 163 milions d'euros, d'acord amb un estudi elaborat pels serveis tècnics de l'entitat. Segons expliquen, les pèrdues ocasionades per l'últim temporal de pluges sumen 91 milions, mentre que la caiguda d'ingressos com a conseqüència del descens de les cotitzacions se situa en uns 52 milions d'euros i el valor del tonatge que s'ha quedat sense recol·lectar –bé en els arbres bé en terra– davant la falta de demanda arriba als 20 milions d'euros.

"Davant la gravetat de l'assumpte i amb l'objectiu de conjuminar forces", AVA assenyala que es posarà en contacte amb la resta d'organitzacions agràries i entitats representatives del sector citrícola per a sondejar la seua disposició a posar en marxa un front comú que permeta unificar les reivindicacions i organitzar de manera conjunta les protestes. 

Així mateix, l'associació assenyala que s'adreçarà tant a la consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, com al president de la Generalitat, Ximo Puig, per a sol·licitar la seua màxima implicació en la cerca de solucions, sobretot de cara a la reunió que la setmana vinent tenen previst mantindre els responsables agraris del Consell amb els representants del sector citrícola per a analitzar l'estat de la campanya.

"Fins al moment la Generalitat no ens ha fet cap cas", lamenta el president d'AVA, Cristóbal Aguado."Estem decebuts perquè la Conselleria no pot mirar cap a un altre costat mentre els citricultors s'afonen en la misèria. Algunes de les mesures que hem reclamat són competència del govern central però la Conselleria ha de fer seues aquestes peticions i prendre la iniciativa enarborant la bandera del sector", apunta Aguado.

next