Diari La Veu del País Valencià
Habitatge demana a Foment que s’inicien les negociacions per a transferir les competències sobre el Rodalia

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha enviat una carta al ministre de Foment, José Luis Ábalos, en la qual es comuniquen les resolucions aprovades en les Corts sobre el Rodalia en el País Valencià i es demana l’inici de les negociacions perquè la seua transferència a l’àmbit autonòmic “siga una realitat”.

Així ho ha avançat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la sessió de control en el parlament valencià, en la qual el portaveu de Compromís, Fran Ferri, li ha preguntat per les gestions que està realitzant el Consell per a reclamar eixa transferència del servei per a garantir la seua qualitat i els recursos econòmics necessaris per a gestionar-lo.

Ferri ha qualificat de “vergonyós” el servei de Rodalia que es presta, amb línies “saturades”; un 4,5% de trens suprimits, el percentatge més alt de l’Estat; retards i cancel·lacions “sistemàtics”, i, en definitiva, “el pitjor servei de tot el país”. “Es tarda més ara que fa 20 anys a fer el mateix trajecte però el preu del bitllet ha pujat”, ha lamentat.

Sobre aquest tema, Puig ha admés que aquesta és una qüestió que “ve des de lluny i que cal donar-li resposta” perquè “és obvi que hi ha un conjunt d’inversions mal realitzades, falta de modernització i obres sense planificació, com ara el tercer fil”, i enfront d’això assegura que ell s’ha mostrat sempre partidari –i que així ho ha traslladat als ministres de Foment– que la “lògica de la mobilitat” implica que el servei de Rodalia estiga residenciat en l’Administració autonòmica i que “cal continuar lluitant” per a aconseguir eixa competència.

Per això, el passat dia 22 la consellera Salvador va enviar a Ábalos una carta en la qual demanava l’inici de les negociacions per a eixa transferència perquè no es poden assumir eixes competències “com si res” sinó que necessiten un acompanyament previ pressupostari i inversions en l’estructura perquè es puga transferir el servei “en les millors condicions”.

En tot cas, el president ha assenyalat que el pròxim 5 de desembre es reunirà per primera vegada la comissió de seguiment del Pla de Rodalia i s’abordarà la situació actual del servei, els problemes que generen les obres del Corredor Mediterrani, la planificació prevista de les actuacions a executar i el calendari per a eixa transferència.

Comparteix

Icona de pantalla completa