Diari La Veu del País Valencià
Cada fill d’una dona assassinada per la violència masclista rebrà 75.000 euros

Després d’uns dies de tensió entre la Vicepresidència i algunes entitats feministes d’àmbit estatal sobre la prelació de les indemnitzacions per terrorisme masclista en cas de mort, ja s’ha arribat a un acord, a un ‘terme mitjà’. Així, finalment, l’Administració accepta donar prioritat als fills de la dona assassinada però es crea també una ajuda específica per a les parelles.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives reconeixerà una indemnització de 75.000 euros a cadascun dels fills de les dones assassinades víctimes de la violència masclista, amb independència de la seua edat i de si tenien o no dependència econòmica de la víctima.

Així ho va explicar aquest dimarts el secretari autonòmic d’Igualtat, Alberto Ibáñez, qui va presidir la reunió del grup tècnic de la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, segons recull un comunicat de la Generalitat. En aquesta reunió es va acordar un nou sistema d’indemnitzacions que equiparen i amplien les ajudes per violència masclista a les que es concedeixen a les víctimes del terrorisme.

Primer, la descendència

L’acord estableix que els fills seran els primers que cobraran la indemnització per causa de mort, que passa de 6.000 a 75.000 euros en compliment de l’acord del Pacte. Aquesta quantitat la percebran cadascuna de les persones descendents amb independència que siguen menors d’edat o que tinguen o no dependència econòmica de la mare.

En el cas que no hi haja fills, seran els pares o mares de la víctima qui percebran a parts iguals els 75.000 euros de l’ajuda; si aquestos no visqueren, serien els germans o germanes de la dona qui cobrarien la indemnització.

Indemnització per a la nova parella

L’acord estableix que, a banda d’aquesta indemnització, en el cas que la dona morta haguera refet la seua vida amb una altra parella, aquesta percebrà una indemnització de 26.460 euros i serà sempre excloent de qualsevol altre tipus d’ajuda estatal. Per a percebre aquesta quantitat hauran de tindre un mínim de 2 anys de convivència o haver tingut descendència en comú.

Millora de les ajudes d’emergència

De la mateixa manera, Ibáñez va assenyalar que en 2019 s’amplia l’equiparació amb les víctimes de terrorisme quan la conseqüència de l’agressió masclista és una incapacitat laboral permanent absoluta (54.000 euros) o una gran invalidesa (150.000 euros) i se’ls concediran també a aquells que resulten assassinats o incapacitats per ajudar una dona que estiga sent agredida.

Igualment, en 2019 es milloren les ajudes d’emergència per a les dones víctimes de violència masclista, que passen de 200 a 2.205 euros en el cas de les que s’atorguen per a cobrir necessitats bàsiques; de 2.000 a 2.940, per a allotjament; de 500 a 735 euros, per a transport o desplaçament, i de 2.000 a 2.205, per a seguretat i protecció.

Comparteix

Icona de pantalla completa