Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia vol limitar les acusacions per delictes d’odi com en els casos de Dani Mateo i Willy Toledo

La Fiscalia General de l’Estat prepara una circular que farà arribar a tots els fiscals delegats de delictes d’odi per limitar les acusacions. Ho fa després que l’estat espanyol haja rebut algun revés del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg, com el de la sentència per la crema de fotografies del rei a Girona l’any 2007 que va considerar que era llibertat d’expressió.

La fiscal general, María José Segarra, va demanar dilluns una “reflexió assossegada” sobre aquestos delictes i fonts del ministeri públic confirmen que s’està treballant ja en aquesta circular per a unificar criteris i adaptar-los a les decisions del tribunal d’Estrasburg. El text ha d’estar a punt durant el primer trimestre del 2019.

En unes jornades sobre delictes d’odi celebrades dilluns, la fiscal general de l’Estat ja va apuntar que cal fer una “interpretació proporcional” dels delictes d’odi i va apel·lar a la unitat d’acció de tots els fiscals especialitzats. A l’estiu, el fiscal de sala delegat de delictes d’odi ja va enviar a tots els fiscals especialitzats en aquesta matèria un esborrany per a demanar-los aportacions sobre com limitar les acusacions. Durant les jornades, Segarra va avançar que esperen tindre a punt el document definitiu durant el primer trimestre del 2019 i que ha de servir per a “unificar el criteri” de tots els fiscals delegats a l’hora d’acusar per delictes d’odi.

Els delictes d’odi estan recollits en l’article 510 del Codi Penal que preveuen, en els casos més greus, condemnes d’entre 1 i 4 anys de presó contra aquells que fomenten l’odi o la violència contra una persona o un col·lectiu per motius racistes, antisemites, religiosos i d’altres circumstàncies. Segarra va reconéixer que aquestos delictes havien anat en augment en els darrers anys, especialment a través d’Internet i les xarxes socials. Darrerament han estat notícia alguns casos polèmics per delictes d’odi, com el dels titellaires de Madrid, el de l’actor Willy Toledo o el recent cas de l’humorista Dani Mateo que aquest dilluns va haver d’anar davant del jutge per un gag on es mocava amb la bandera espanyola.

Nova interpretació amb les sentències d’Estrasburg

Fonts de la Fiscalia apunten que la circular ha de servir per a unificar el criteri i adaptar-lo a les sentències del TEDH que han corregit a la justícia espanyola per condemnes per casos d’odi. Així ha passat amb el cas dels joves gironins condemnats per cremar fotos del rei el 2007 i que Estrasburg ha obligat no només a llevar-los la condemna i a retornar les multes, sinó que obliga l’Estat a indemnitzar-los.

Comparteix

Icona de pantalla completa