Diari La Veu del País Valencià
El millor arbre monumental de 2019 està a Navaixes

L’om centenari de Navaixes (l’Alt Palància) ha sigut triat, amb 95.130 vots, entre deu arbres monumentals d’arreu l’Estat com a representant en el concurs europeu Arbre de l’any 2019. La segona classificada ha sigut la Palmera Imperial d’Elx (el Baix Vinalopó), amb 77.182 vots, i l’Almendro Real de Valverde de Leganés (Badajoz), amb 29.543, segons fonts de Boscos sense Fronteres.

Aquesta entitat, en col·laboració amb el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, convoca el premi Arbre de l’any 2019 per a destacar els arbres monumentals com un important patrimoni natural i cultural a apreciar i protegir, com un mitjà de fomentar la conservació de la naturalesa i el desenvolupament rural. En l’Arbre de l’Any, a diferència d’altres concursos, no és important la bellesa, la grandària o l’edat sinó la història i la relació amb les persones i es busquen arbres que siguen una part integrant de la comunitat humana amb la qual viuen, expliquen les mateixes fonts.

L’om centenari de Navaixes és un de “els majors orgulls històrics” per al municipi, que es troba en un poble on originàriament era l’agricultura el principal manteniment i “on sempre s’ha professat un gran amor i respecte als arbres”. En la placa que rememora el seu origen es pot llegir: “Aquest Om va ser plantat per Roque Pastor l’any 1636”, dada amb el qual es justifiquen els seus actuals 382 anys.

La seua plantació va respondre a la necessitat “d’afirmar i reforçar llaços entre els nous repobladors cristians després de l’expulsió dels moriscos, tenint com a símbol d’aquesta unió el magnífic exemplar d’om que hui dia encara es conserva en la plaça”.

Comparteix

Icona de pantalla completa