Diari La Veu del País Valencià
El finançament autonòmic: l’excusa d’Aznar per a tornar a València i carregar contra els governs de progrés

José María Aznar és un personatge de la política espanyola que allà on va acapara tota l’atenció. L’expresident del govern espanyol no deixa mai ningú indiferent. No hi ha aparició pública en què es resistisca a regalar grans titulars per a la premsa. De fet, mai s’ha privat de dir el que pensa, fins i tot quan havia de criticar la gestió que estava fent el seu company Mariano Rajoy. Aquest dilluns Aznar va tornar a València. No obstant això, res queda ja de les visites del passat en què la complicitat amb els líders d’aleshores –primer Eduardo Zaplana i després Francisco Camps– saltava a la vista i en què hi havia molt a celebrar.

Ara, però, tot ha canviat. Ni té feeling amb l’actual líder del PPCV, Isabel Bonig –tot i les seues paraules d’aquest dilluns en què assegurava que mantenien “bona relació”– ni la formació conservadora es troba en un moment d’excel·lència. La seua visita, justificada per la seua participació en el tercer fòrum d’Ideas Faes, va ser fugaç i descafeïnada. L’excap de Moncloa era l’encarregat de tancar l’esdeveniment en què el tema que s’abordava era ‘Fiscalitat, finançament autonòmic i gestió pública’, un assumpte que, dia sí, dia també, es troba en el centre del debat dels cinc grups parlamentaris en les Corts.

Així, mentre Bonig recrimina a Puig haver abaixat el to reivindicatiu des que Sánchez es troba en el govern, Aznar va tractar de manera molt tímida l’esperada reforma de l’actual sistema de finançament autonòmic. “La Comunitat Valenciana manté demandes raonables que haurien de tindre resposta en el nou model encara que aquest continue allunyant-se i semble ja una quimera”. Aquestes van ser les úniques paraules que l’excap popular va dedicar a l’infrafinançament valencià. Potser perquè el seu govern va propiciar amb el model de 2001 que el País Valencià estiga mal finançat.

Aznar va demanar la posada en llibertat de Zaplana pel seu estat de salut. / EFE

La resta del discurs tenia l’aparença d’un míting, ja que, fins i tot, va recórrer a la idea que tots els partits polítics fan servir en campanya electoral: abaixar els impostos. “El sistema fiscal necessita una modernització urgent. No es tracta d’acumular impostos, sinó de tindre una idea clara d’allò que es vol demanar als ciutadans. A hores d’ara suporten una càrrega fiscal excessiva”, va manifestar.

A més, va pronosticar de manera molt convincent el que l’electorat voldrà en les properes eleccions: “Hi ha una clara majoria social i política a Espanya que no està per continuar amb aquesta extravagància surrealista d’un govern en contradicció amb l’interés general i una estratègia de soscavament de la Constitució i el seu significat històric”. En aquest sentit va posar de manifest el projecte del PP com l’únic capaç d’engegar una proposta “ferma amb els elements essencials per a la convivència de la democràcia espanyola”.

Aznar tampoc va fer cap referència a la tasca de Bonig al capdavant del PPCV, tot i que aquesta es trobava asseguda a primera fila. La seua intervenció la va formular en clau estatal –bloqueig dels Pressupostos Generals, negociació del Brèxit i el conflicte català– excepte el suport que va mostrar a Zaplana, empresonat des de fa huit mesos pel cas Erial. Però, sobretot, Aznar va enfocar el seu discurs a criticar durament la gestió del PSOE i, en definitiva, a culpabilitzar l’esquerra de la gran majoria dels problemes que, ara com ara, ocupen l’agenda espanyola.

L’exdirigent de la formació conservadora veu inconcebible la manera en què Sánchez està conduint el govern espanyol. En aquest sentit, a parer d’Aznar, el que és preocupant és que l’executiu de Sánchez assumisca “amb normalitat que incomplirà el seu deure constitucional de presentar el projecte de pressupostos” i que, per tant, es veurà obligat a continuar governant per decret. “Espanya té un govern i un partit, encara que siga el segon, que segueix creient, des del sectarisme més arrelat, que tot val, que qualsevol aliança és bona, que qualsevol soci és admissible, si açò va contra el PP”, va sentenciar.

“El PSOE és el vehicle de l’esquerra populista i extremista”

Un dels altres missatges que Aznar va voler llançar sota la perxa de “perill” va ser la proliferació dels populismes d’esquerra. I no sols això, sinó que també va posar nom i cognoms al responsable d’aquesta situació: el PSOE. “Quan a Europa es lluita contra els populismes, el PSOE està sent el vehicle perquè el populisme d’extrema esquerra aconseguisca un poder i una influència que no es pot justificar per la seua força electoral”, va asseverar.

Seguint amb aquest fil, l’excap del govern espanyol ha indicat: “Dins de la gran mentida en què se sosté eixa esquerra populista i extrema, les seues mentides sobre la Constitució són particularment fosques i moralment térboles. Perquè neguen l’esforç de la societat espanyola i menyspreen la generositat, l’amplitud de mires, la voluntat de superar el passat gràcies a les quals ells, hui, poden viure en llibertat, presentar-se a les eleccions i desacreditar la Constitució que els protegeix”.

Aznar tampoc es va mossegar la llengua a l’hora de titllar l’actuació dels dirigents catalans que es troben empresonats pel procés: colpisme. Així mateix, va acusar Sánchez d’aliar-se amb els partits independentistes. “No és fàcil explicar que quan Espanya s’enfronta a un desafiament diari a la seua unitat, a les seues institucions, als elements bàsics de la seua convivència i la seua estabilitat, el govern de la nació depenga per a la seua pervivència de partits que els seus màxims dirigents s’enfronten a una acusació que en termes penals és rebel·lió i en termes polítics és colpisme”, va criticar.

Comparteix

Icona de pantalla completa