Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana presentarà un recurs judicial contra l’arranjament escolar
RedactaVeu / València

Les Trobades de 2014 que arrancaran aquest cap de setmana i que inclouen un total de 18 manifestacions reivindicatives per a defensar l’escola en valencià al llarg del territori del País Valencià, seran “les més reivindicatives” de la trajectòria d’Escola Valenciana i posaran en primera línia la protesta contra l’arranjament escolar dissenyat per la Conselleria d’Educació per al pròxim curs.

Per a l’entitat és del tot “intolerable” que aquesta planificació projecte “eliminar de forma automàtica 70 unitats en valencià en Infantil i Primària”.

Per aquesta raó, ha explicat el president del col•lectiu, Vicent Moreno, Escola valenciana interposarà el pròxim 7 d’abril un recurs contenciós-administratiu davant el TSJ valencià per a demanar la seua suspensió cautelar.

Moreno ha assegurat que l’entitat no pretenia arribar fins als tribunals, però ho ha justificat perquè, al seu judici, és “intolerable que des d’Educació hagen previst eliminar de forma automàtica 70 unitats en valencià i que altres 82 estiguen en perill de desaparèixer”. “Si el jutge és objectiu, acceptarà la petició i invalidarà la planificació escolar d’Educació perquè l’arranjament escolar cal fer-lo però sempre garantint el millor programa”, ha explicat Moreno.

El president d’EV ha advertit que si es produeix la situació en què un alumne es quede sense possibilitat d’escolarització en valencià “acompanyarem els pares als tribunals”.

“Açò és un símptoma del caos intern que hi ha actualment en la Conselleria d’Educació i una manca absoluta de responsabilitat i de criteri per part dels màxims responsables en Educació, que estan sent implacables amb la democràcia participativa de les nostres escoles. És la constatació del nerviosisme intern del partit que ens governa i les actuacions que es fan al respecte són certament absurdes”, ha declarat el representant d’Escola Valenciana.

Irregularitats en els centres amb doble línia

En la mateixa línia, ha denunciat que “hem començat a detectar casos d’irregularitats promogudes des de l’administració educativa en aquelles escoles que tenen doble línia educativa i han de suprimir o la línia en valencià o la línia en castellà, un context en el qual s’havia establit que seria el Consell Escolar del centre l’òrgan que decidiria”.

En aquest sentit, han informat que hi ha dues escoles de la Marina Alta, el CP Santa Maria Magdalena del Poble Nou de Benitatxell i el CP Sant Vicent Ferrer de Teulada, que van decidir en Consell Escolar conservar la línia en valencià i ara la Conselleria d’Educació els obliga a eliminar la unitat en valencià i conservar la unitat en castellà sense el consens de la comunitat educativa dels centres.

“En el cas de Poble Nou de Benitatxell desapareix tota l’oferta d’ensenyament en valencià a la població i justament l’escola de Teulada és la del poble originari del vicepresident de la Generalitat Valenciana Jose Ciscar i amb aquesta actuació és pot valorar la nul•la sensibilitat que té tota una autoritat valenciana com ell en una matèria fonamental com és l’Educació”, han denunciat.

A més, dues escoles més de la comarca de la Plana, el CP Herrero de Castelló i el CP José Alba de la Vilavella han estat informats que els faran el mateix. En el cas de l’escola de Castelló, el centre es queda sense oferta d’ensenyament en valencià i en el cas de l’escola de la Vilavella encara és més greu, perquè es deixa tota la població sense oferta d’ensenyament en valencià.

Segons un comunicat d’Escola Valenciana, les festes per la llengua 2014 recordaran a la Conselleria que, “malgrat els seus esforços per desmantellar la nostra escola, l’escola de qualitat, pública i en valencià, no podrà desfermar el dret de la ciutadania a tindre una llengua pròpia i un sistema educatiu que contempla un programa d’excel•lència, el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià”.

El president d’Escola Valenciana ha comentat que en moltes ocasions s’ha dit que el valencià “té color polític” i, al seu parèixer, amb les actuacions de la Generalitat “s’està notant molt que efectivament sí tenen color”.

18 trobades fins al 15 de juny

És per aquest motiu que enguany les Trobades s’han configurat com “les més reivindicatives” en un conjunt de 18 jornades que comencen aquest cap de setmana i que es prolongaran fins al 15 de juny. Per a Moreno, aquestes festes per la llengua són un “exemple de democràcia participativa i una defensa de l’escola en valencià”.

Aquest cap de setmana del 5 i el 6 d’abril es duran a terme les set primeres Trobades 2014. El dissabte obrirà el cicle la Marina Alta a Gata de Gorgos i el diumenge se celebraran sis trobades més a Benicarló, Olocau, Vinalesa, Corbera, Alacant i la Romana.

A més, els organitzadors de les Trobades han denunciat que l’Ajuntament de València està posant “impediments” per a la Trobada del cap i casal, que està programada per a l’1 de juny a Ciutat Vella. “Encara que des del passat mes de desembre la CAPPEV va presentar tota la documentació, des del consistori que dirigeix Rita Barberá s’estan posant obstacles per a organitzar l’acte en l’Avinguda Guillem de Castro, just al costat del CP Cervantes”, han denunciat des de l’organització.

Escola Valenciana ha fet una crida a participar a tota la ciutadania a les primeres Trobades 2014 “independentment de la comarca que siga la gent”. “Cal que els valencians i les valencians participem en les Trobades d’aquest cap de setmana d’una manera massiva, aneu a la Trobada de la vostra comarca o a la que tingueu més a prop, perquè el govern de la Generalitat ha intensificat aquesta setmana el seu atac a la nostra escola, a la de totes i tots, a l’escola pública i en valencià i això és un atac a un dels fonaments de l’Estatut d’Autonomia, l’Estatut que Escola Valenciana defensa i que contempla la protecció dels nostres màxims trets d’identitat”, s’assegura en la nota.

Des de l’entitat s’ha explicitat que l’actual Govern valencià no representa la majoria del poble valencià, una majoria social que s’estima la nostra llengua i l’ensenyament en valencià: “Escola Valenciana contestarà tots els atacs a la nostra escola per la via judicial, posem al vostre servei l’Oficina de Drets Lingüístics per contestar els gravíssims atacs a l’educació en valencià que estem sofrint. No tenim dubte que el temps donarà la raó a la gent de seny, al professorat de seny i a les famílies de seny, perquè el desgovern que ens governa té molt poc de trellat i res de coneixement”, ha declarat Vicent Moreno.

Censura injustificada de la roda de premsa

Pel que fa la prohibició d’haver celebrat la roda de premsa dins del centre educatiu, Escola Valenciana recorda que l’argument que es va donar des del Servei Territorial d’Educació és que “no es poden realitzar aquest tipus d’actes en horari lectiu”. Laura Font, presidenta de la Coordinadora d’Alumnes, Pares i Professors per l’Ensenyament en Valencià a la ciutat de València, ha comentat al respecte que “paradoxalment l’horari lectiu de l’escola acaba a les 12:45 hores i la roda de premsa tenia fixada l’hora d’inici a les 13:00 hores, per tant la raó que es dóna cau pel seu propi pes i aquesta reacció és una mostra de la censura que la Conselleria d’Educació intenta aplicar a una entitat cívica transversal i de base social com és Escola Valenciana”.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha afegit que “el que molesta a la Conselleria d’Educació és que la nostra entitat promoga i defense el valencià a l’escola i al carrer amb una àmplia capacitat de mobilització i que siguen moltíssims els valencians i les valencianes que se senten part d’aquest projecte”. Així que davant la prohibició, nosaltres ens refermem encara més en accions de participació democràtica i de llibertat d’expressió que posen nerviosos als qui desconeixen les bones pràctiques del diàleg i del civisme”.

“Escola Valenciana, la nostra escola”

Les Trobades d’Escoles en Valencià 2014, se celebraran amb el lema ‘Escola Valenciana, la nostra escola’.

“Tal com es diu al manifest que hem elaborat, les Trobades 2014 se centren en la defensa de l’escola en valencià, un model que està establit, bàsicament, en el sistema educatiu públic. Les Trobades són l’altaveu per reivindicar els recursos públics que es mereix una escola com la nostra, la que està formant els valencians i les valencianes del futur. És inacceptable que un govern tanque centres educatius. És antidemocràtic que s’intente eliminar l’ensenyament en valencià. Cada família a la qual es nega el dret bàsic que els seus fills i filles estudien en valencià està patint una política governamental autoritària”, ha destacat Vicent Moreno.

“Les Trobades van més enllà de l’àmbit educatiu i que suposen un exercici democràtic de promoció del nostre màxim tret d’identitat davant els atacs frontals per part de la Generalitat Valenciana que està sofrint la nostra llengua en els últims mesos amb el tancament de RTVV, les pressions a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la supressió a tort i a dret d’unitats d’ensenyament en valencià”, ha denunciat finalment el president d’Escola Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa