Compromís proposa a diputats del PSPV i Podem pactar la manera d'incloure "l'agenda valenciana" als PGE

Baldoví convoca els diputats valencians de les formacions del Botànic a una reunió per a plasmar als comptes estatals els acords aconseguits a les Corts
/ València
26 novembre 2018 01:00h
El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, espera poder reunir-se amb els parlamentaris del PSPV i Podem per a incloure les reivindicacions valencianes als PGE.

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha convocat aquest dilluns als diputats i diputades del PSPV i Podem al Congrés a una reunió per a parlar de la necessitat d'incloure l'agenda valenciana en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Així ho ha anunciat el diputat valencià en una roda de premsa en què ha explicat que l'objectiu de la trobada és "assegurar que els interessos de les valencianes i valencians estiguen recollits dins dels futurs PGE", una qüestió que, segons Baldoví, ara com ara "no està garantida".

Segons ha explicat el diputat de Compromís, amb la reunió es pretén "que tots els diputats i diputades al Congrés que formem part del [govern del] Botànic exigisquen de forma conjunta que els futurs comptes de l'Estat contemplen els punts de l'agenda valenciana aprovats per unanimitat a les Corts Valencianes". "El poble valencià du massa anys sent el territori pitjor finançat i a la cua en inversions per capita de tot l'Estat. Cal que el govern central repare aquesta injustícia i presente uns pressupostos que incorporen una agenda valenciana amb mesures que permeten acompanyar les polítiques socials del govern del Botànic i avancen cap a un tracte just per al nostre territori", ha assenyalat Baldoví.

"Hem de recordar que l'agenda valenciana inclou propostes de país i no de partit, i per això les volem parlar amb PSPV i Podem, amb els quals sumem 15 diputats i diputades al Congrés", ha apuntat Baldoví, qui ha deixat clar que "des de Compromís volem votar a favor d'uns Pressupostos Generals de l'Estat que tracten amb dignitat al poble valencià i compensen tants anys de maltractament".

Per a Baldoví "cal ser coherents amb allò que es vota al parlament valencià i estem segurs que els nostres socis al govern valencià així ho entendran també, perquè no incloure l'agenda valenciana dins dels PGE només perjudicarà les polítiques del Botànic i, amb això, el conjunt del poble valencià".

Compensació per al poble valencià

Per la seua banda, el portaveu de Compromís en la comissió d’Hisenda del Congrés, Ignasi Candela, ha proposat que mentre el govern no aprove el nou sistema de finançament autonòmic, s'activen diversos mecanismes que compensen tots els anys de maltractament econòmic patit pel poble valencià. En aquest sentit, Candela ha explicat que Compromís ha presentat una proposta perquè l'IVA siga repartit, tal com marca la llei, en un 50% entre les autonomies i l'Estat.

"Per altra banda, des de Compromís volem que tots els recursos del fons de competitivitat autonòmic estiguen repartits entre les autonomies i no torne a passar que prop de 2.000 milions d'euros es queden sense repartir entre els territoris. I per últim, proposem establir un mecanisme de compensació perquè tots els territoris que estant sota la mitjana estatal en termes de riquesa, són aportadores netes, com és el cas del territori valencià i la Comunitat de Múrcia, siguen compensades econòmicament per a pal·liar aquesta anomalia democràtica", ha apuntat el diputat valencià.

next