Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol negocia amb Líbia el desembarcament del pesquer de Santa Pola

El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, ha assegurat que l’executiu estatal “manté negociacions” amb Líbia perquè es permeta el desembarcament en un port d’aquell país de les 12 persones rescatades dijous passat en alta mar pel pesquer Nuestra Madre de Loreto de Santa Pola (el Baix Vinalopó). “En aquest moment la preocupació és donar una resolució ràpida i crec que en les pròximes hores podrem tindre bones notícies; n’estic segur”, ha dit.

En declaracions als mitjans aquest dilluns, Fulgencio ha sostingut que l’executiu estatal està treballant “a través dels diferents ministeris” en la qüestió des que es va produir el rescat per a “donar-li la més ràpida solució” i que puguen ser desembarcats en un port “segur” de Líbia, “zona marítima que correspon a la zona on van ser rescatats”.

Preguntat sobre la situació al pesquer, en el qual es concentren 13 tripulants i 12 migrants en un vaixell destinat a la pesca de la gamba i la gambeta, Fulgencio ha comentat que els rescatats “inicialment van estar nerviosos” i, “en detectar la presència d’un vaixell libi, es van llançar a la mar i això genera una situació d’estrés”. “El patró del vaixell i la tripulació estan atenent correctament aquestes persones i la situació crea un determinat nivell de tensió”, ha relatat.

El vaixell pesquer Nuestra Madre de Loreto de Santa Pola manté a bord 12 persones de diverses nacionalitats, a les quals va rescatar del mar quan viatjaven en una pastera dijous passat a 80 milles al nord de Líbia, en la zona del Canal de Sicília. Els responsables de l’embarcació mantenen l’esperança que “hui se solucione tot” i reben les instruccions per a poder atracar en un port segur. La pastera va demanar “empara” al vaixell valencià en veure’s “assetjada” per un patruller de Líbia que els va perseguir i va aconseguir emportar-se alguns dels ocupants. La resta va saltar a l’aigua i va tractar de pujar al pesquer.

Segons ha explicat a Europa Press l’armador de l’embarcació, José Durà, el rescat es va produir dijous passat i s’està a l’espera que es confirme algun port al qual poder acostar-se. “Hui tinc l’esperança que se solucione tot, cinc dies després”, ha confiat. Sobre aquest tema, ha precisat que el govern espanyol està en contacte amb el Patró Major de Santa Pola i amb el Patró Major de la Cooperativa de Pesca de Carboneres, “en la qual també estem afiliats”. “Entre els dos estan posant-se en comunicació amb les autoritats i amb la gent competent en aquestos temes”, ha comentat, encara que ha evitat concretar on podrien ser derivats.

“M’agradaria que, ja que han fet aquesta aventura, que són gent que ho ha passat tan malament, poguera anar a un port perquè, almenys, estigueren mig bé”, ha expressat, al mateix temps que ha apuntat que “preferiria” que no els obligaren a retornar-los a Líbia. “Però ja no és decisió meua”, ha fet notar. Els rescatats són del Senegal, Mali i Líbia. Als dotze rescatats se sumen els 13 treballadors de la tripulació, de manera que el “menjar va acabant-se; en queda per a uns quants dies més, però confie que hui s’acabe tot això”.

Un metge de l’ONG Open Arms, que té un vaixell en la zona, va pujar dissabte passat al vaixell i va assegurar que en general els tripulants i els rescatats estan en bon estat de salut.

Els rescats de Nuestra Madre de Loreto i Catalina

Així mateix, Durà ha detallat que aquesta és la tercera vegada que el pesquer Nuestra Madre de Loreto rescata persones del mar i que un altre buc que tenia, el Catalina, també ho va fer en una ocasió. “Són coses que passen en la mar; és el que hi ha perquè les pasteres van passant d’ací cap allà perquè van buscant-se la vida i arribar a Europa”, ha recordat. Durà ha detallat que l’embarcació té previst tornar a Santa Pola el 21 de desembre, just per a la campanya de Nadal.

Comparteix

Icona de pantalla completa