Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València diu que no es pot tancar la depuradora de Pinedo

“Si en un moment donat el jutge ens ho demana, manifestaríem la impossibilitat per raons de causa major d’executar el tancament”. D’aquesta manera s’ha pronunciat el regidor delegat de Cicle Integral de l’Aigua de València i president de l’EMSHI (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics), Vicent Sarrià, en una roda de premsa convocada aquest dilluns per a “matisar algunes informacions sobre la depuradora de Pinedo i donar una visió exacta del que estem parlant”.

Aquest diumenge va acabar el termini voluntari perquè l’Ajuntament de València tancara la depuradora arran d’una sentència ferma de fa més de dos anys. Preguntat sobre les possibles repercussions en forma de multa si no es clausura, Sarrià ha afirmat que dóna per fet “que l’autoritat judicial no podria ser insensible a l’aspecte mediambiental”. Aquest aspecte, concretament, és l’abocament a la mar de l’aigua bruta d’aproximadament 1.200.000 persones residents a València i a l’àrea metropolitana; en total, a 59 municipis. De fet, segons ha destacat el regidor, es tracta de “la principal estació depuradora” que hi ha al País Valencià.

Sobre la responsabilitat que té l’Ajuntament de València, Sarrià ha volgut remarcar que el consistori “no té cap titularitat sobre les instal·lacions, de cap classe”. Així, l’administració local té competència per a tancar la depuradora simplement pel fet que està en el seu terme municipal. Aquest mateix dilluns, els veïns de Pinedo afectats per la depuradora han demanat formalment que es tanque, però l’Ajuntament i la Generalitat estan d’acord en el fet que “no és possible per raons legals i ambientals”. El paper de la Generalitat és important, ja que d’ella depenen la fase II i III, és a dir, les ampliacions de la depuradora de Pinedo.

Sarrià ha explicat que la sentència feia palés que la fase III funcionava sense la corresponent llicència d’activitat, si bé ha afegit que aquestes instal·lacions poden estar exemptes del permís d’explotació si tenen un pla especial. El full de ruta pactat pel consistori amb la Generalitat des que es coneix aquesta sentència és que, a través de la Conselleria de Medi Ambient, “es tramite l’oportú pla especial per a complir la sentència i aplicar mesures correctores”.

En referència a aquest pla, el regidor ha reiterat que no depén de l’Ajuntament, sinó que “se li ha de presentar a l’Ajuntament”. Amb tot, ha afegit que “ens consta que s’està treballant en ell i que preveu importants inversions, de diverses desenes de milions d’euros”. Preguntat per més detalls, ha argumentat que no li correspon a ell “valorar un document en què no participe”.

Malgrat tot, el regidor s’ha mostrat comprensiu amb les famílies afectades, vora una vintena. Així, ha reconegut que “és evident que en el seu moment, com tantes altres coses, es va fer de manera chapucera” i ha lamentat que “ara ens toca, o li toca a la Conselleria, resoldre un problema d’aquell moment”. “És normal i comprensible que els veïns estiguen farts i vulguen una solució”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa