Diari La Veu del País Valencià
Els veïns de Pinedo demanen formalment que es tanque la depuradora

Els veïns afectats per la depuradora de Pinedo presenten aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia de València l’escrit en què demanen l'”execució forçosa” de la sentència dictada fa dos anys per a tancar aquestes instal·lacions, que donen servei a vora un milió de persones.

Així ho ha assegurat a EFE el seu advocat, Santiago Rodríguez, qui ha precisat que les 18 famílies d’aquesta pedania valenciana van aprovar aquest diumenge per unanimitat fer aquesta petició. “Ara queden 18 famílies però açò era abans una pedania. Fa 40 anys que estan en aquesta situació i no els han donat cap solució”, ha manifestat l’advocat.

Rodríguez ha afegit que entén que les aigües “s’han de depurar i que la ciutat necessita un servei però no pot ser a costa de les vides d’aquesta pedania, sobretot quan es pot evitar amb una bona depuració i un bon servei que no genere ni emissions ni olors”.

Segons l’advocat, encara que després de la presentació de la petició el tancament hauria de “ser al minut 1, després està la dinàmica pròpia de l’administració, que ha de moure els seus engranatges”.

“Crònica d’una mort anunciada”

Jaume, un dels veïns de Pinedo, ha assegurat a EFE que la decisió dels veïns de votar per unanimitat la presentació de la petició va ser “com la crònica d’una mort anunciada”.

Durant la reunió, ha assenyalat, els veïns van estar debatent sobre el tema i després de reunir-se amb l’advocat per a aclarir els dubtes “ja no va haver-hi discussions i va eixir per unanimitat demanar l’execució de la sentència”.

Així, els veïns de Pinedo que van denunciar davant els tribunals l’activitat de la depuradora instal·lada en aquesta pedania valenciana i les molèsties que els ocasiona van decidir per unanimitat aquest diumenge demanar al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) l’execució de la sentència en la qual s’ordena el tancament de la fase III d’aquesta infraestructura.

Així ho van acordar els denunciants en una nova reunió aquest diumenge després de la trobada que van mantindre divendres amb l’alcalde pedani de Pinedo, Josep Gimeno, referent als plans de la corporació municipal per a la infraestructura.

En la trobada d’aquest diumenge els veïns havien de decidir entre donar temps per a veure els plans del consistori o demanar l’execució de la sentència. Chornet va explicar divendres que es va ajornar la decisió final “perquè no havien pogut acudir diversos dels veïns afectats a la reunió”.

Segons va relatar Chornet, en la reunió de divendres no es va donar molta informació referent als plans municipals i se’ls va remetre al Pla Territorial de l’Horta, que es presentarà la setmana vinent.

Chornet va explicar que els veïns tenien dues reivindicacions principals: aconseguir que el terreny en el qual viuen es declare horta protegida, cosa que, segons va explicar, s’establirà en aquest pla territorial, i que hi haja una compensació econòmica. Sobre aquest últim punt, l’alcalde pedani va assenyalar que no s’hi va parlar.

La decisió d’aquest diumenge va arribar amb prou faenes unes hores abans de la finalització del “termini de compliment voluntari” donat pel TSJ en el requeriment, que es va emetre el passat 24 de setembre. De fet, abans d’aquesta reunió, el lletrat dels veïns va explicar que l’administració judicial va remetre el passat mes de setembre al consistori “un requeriment perquè en dos mesos es duguera a terme el tancament” i va detallar que, després d’estudiar-se els recursos presentats, la decisió és ja “ferma des de fa poc”.

Comparteix

Icona de pantalla completa